Coreea de Nord ar putea lansa rachete balistice de ziua lui Kim Ir Sen

Coreea de Nord a desfăşurat una sau două rachete balistice cu rază medie de acţiune în apropiere de Wonsan, un oraş de pe coasta sa de est, fapt ce denotă pregătiri pentru o eventuală lansare care ar putea avea loc vineri, când se sărbătoreşte ziua de naştere a fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir Sen, a relatat joi agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citată de Reuters şi DPA.Rachete Musudan au fost desfăşurate cu 20 de zile în urmă în apropiere de oraşul Wonsan din peninsula Hodo şi nu au fost până acum retrase, a indicat o sursă sud-coreeană pentru Yonhap, adăugând că s-ar putea ca Nordul să se aventureze într-un astfel de test cu ocazia zilei de naştere a lui Kim Ir Sen la 15 aprilie, potrivit Agerpres.

Această desfăşurare de forţe intervine după cel de-al patrulea test nuclear efectuat de către Nord şi lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, fapt ce a atras recent Phenianului noi sancţiuni din partea ONU, potrivit RomaniaLibera.ro.

Nu se cunoaşte deocamdată dacă rachetele de tipul Musudan, cu o rază de acţiune de peste 3.000 de km, au fost testate până acum în zbor, recunosc experţi sud-coreeni. Teoretic, acest tip de rachete sunt capabile să atingă Alaska sau insula Guam (din vestul Oceanului Pacific).

Ar putea fi vorba într-adevăr de testarea rachetei de tipul Musudan, având în vedere faptul că Phenianul încearcă să construiască o rachetă intercontinentală care să poată lovi Statele Unite, mai spun experţii.

Related posts

Leave a Comment