Coreea de Nord estede acord să reia negocierile pe tema dezarmării sale nucleare


Coreea de Nord este de acord să reia negocierile în şase pe tema dezarmării sale nucleare, i-a comunicat luni liderul nord-coreean Kim Jong-il premierului chinez Wen Jiabao, aflat în vizită la Phenian, informeaza agentia Xinhua, citată de AFP.Wen şi Kim “au ajuns la un consens vital asupra realizării denuclearizării peninsulei coreene” în cursul convorbirilor purtate la Phenian, transmite agenţia chineză într-o scurtă depeşă transmisă din Coreea de Nord.
“În timpul reuniunii, Kim a declarat că (ţara sa) doreşte să participe la convorbiri multilaterale, inclusiv la convorbirile dintre cele şase părţi, în funcţie de progresele înregistrate în discuţiile sale cu Statele Unite”, relatează Xinhua, potrivit NewsIn.
China găzduieşte din anul 2003 discuţiile la care participă şase ţări – Coreea de Nord, Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia şi Rusia – vizând să convingă Phenianul să renunţe la arma nucleară în schimbul unui ajutor în sectorul energetic.
Aceste negocieri de lungă durată sunt în impas de când regimul nord-coreean a părăsit masa discuţiilor, în aprilie, după un tir controversat cu rachetă sancţionat de Consiliul de Securitate al ONU.
Premierul chinez Wen Jiabao se află de duminică în vizită în Coreea de Nord, ţara izolată pe plan internaţional şi care are în China unul dintre puţinii săi aliaţi.

Related posts

Leave a Comment