Rusia opreşte robinetul de gaze pentru Ucraina. Ce urmează?

Negocierile pe tema gazelor au eşuat, Rusia va întrerupe cel mai probabil livrările de gaze naturale către Ucraina chiar de astăzi. Cu toate acestea, Moscova insistă că Europa nu va fi afectată. Înainte de reuniune, Kievul a spus că ar fi gata să plătească aproape două miliarde din datoria pe care o are faţă de Rusia pentru gaze dacă preţul per mia de metri cubi va fi redus până la 326 de dolari. Dar preşedintele Vladimir Putin a explicat că oferta finală este de 385 de dolari mia de metri. Kievul a refuzat, reprezentanţii Moscovei s-au urcat în avion şi au plecat, potrivit RFI România.Rusia a “redus la zero” livrările de gaze către Ucraina, luni dimineaţa, a anunţat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan. El a asigurat că, în ciuda acestei întreruperi a aprovizionării, Ucraina va continua să asigure un tranzit normal către Europa.”Am fost informaţi că livrările de gaze către Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise (de Rusia) nefiind decât pentru tranzitul către ţările europene”, a declarat ministrul Iuri Prodan.

Anunţul a fost făcut după ce discuţiile ce au avut loc la Kiev în acest weekend între Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au eşuat.

Odată cu ce s-a întâmplat în Crimeea, Rusia a mărit enorm preţurile la mia de metri cubi livrată Ucrainei, până a ajuns la aproape 500 de dolari. Ucraina a tot respins aceste creşteri, a refuzat şi semnarea unui nou contract, a refuzat şi să plătească în avans. S-au strâns şi datorii de miliarde de dolari. Compania naţională de gaz ucraineană, Naftogaz, a acuzat de altfel Gazprom că a facturat nejustificat şase miliarde de dolari.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment