Conferințe ale episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla


Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, va susține, în această săptămână, o serie de conferințe, menite să îi pregătească pe credincioși pentru Postul Paștelui. Ele vor avea loc marți, miercuri și joi, în catedrala ”Schimbarea la Față”, după liturghia care va fi oficiată de la ora 18.00.Iată argumentele cu care reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla vor să îi convingă pe clujeni să participe la acete conferințe:

În contextul „Anului Familiei” pentru Eparhia de Cluj-Gherla, tema aleasă pentru zilele de reculegere este „Familia umană şi familia divină, minunatul dar al vieţii”. Primele două meditaţii vor fi axate pe interpretarea unor fragmente evanghelice, urmând ca în cea de-a treia zi, textul propus spre meditare să fie un citat din documentul Evangelium Vitae, emis în anul 1995 de Servul lui Dumnezeu Ioan-Paul al II-lea, (care, după cum se ştie, la 1 mai 2011, va fi ridicat în la treapta de „fericit” al Bisericii).
În prima zi, marţi, 12 aprilie, conferinţa Preasfinţiei Sale Florentin are titlul Moartea dătătoare de viaţă – naşterea Bisericii iar fragmentul propus spre meditare este“Întru aceasta s-a arătat dragostea lui Dumnezeu către noi, că pe Fiul Său cel Unul Născut L-a trimis Dumnezeu în lume ca prin El viaţă să avem” (I Io 4,9).
Miercuri, 13 aprilie, tema zilei va fi Viaţa comunităţii apostolice – familia Bisericii primare, cu textul din Faptele Apostolilor: “Inima şi sufletul mulţimii celor care au crezut erau una… şi cu mare putere apostolii mărturiseau despre Învierea Domnului Isus Hristos şi mare har era peste ei, toţi” (FA 4, 32.33).
Joi, 14 aprilie, credincioşii vor putea să aprofundeze tema: Familia – ‹sanctuarul vieţii› în sprijinul culturii vieţii, în lumina cuvintelor Papei Ioan-Paul al II-lea; ”Familia, sanctuarul vieţii, locul în care viaţa e primită, apărată şi se dezvoltă, are un rol hotărâtor în construirea culturii vieţii” (cf. EV 92).
În acest timp dominat de căutarea unui câştig material, deseori legitim datorită crizei pe care o parcurge societatea, porţile Catedralei „Schimbarea la Faţă” din Cluj se deschid pentru cei dornici să se elibereze de problemele şi preocupările cotidiene, pentru a primi în suflet un mare câştig spiritual pentru care este nevoie doar de participarea la programul propus de PS Florentin. Astfel, credincioşii vor putea experimenta în viaţa lor promisiunea Mântuitorului: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi celelalte se vor adăuga vouă!“ (Lc 12, 31).

Related posts

Leave a Comment