Concert Origins la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) prezintă marţi, 17 iulie, de la ora 19:00, spectacolul “Origins”, un recital extraordinar al flautistului Matei Ioachimescu şi a marimbafonistei Irina Rădulescu. Evenimentul face parte din seria “Seratele Muzelului” organizat în fiecare lună de catre MNIT.
Astfel, MNIT va fi gazda unui program unic, ce va aduce în prim plan două instrumente fascinante, ce îşi au originile în cele mai străvechi timpuri. Deşi cei doi artişti au construit spectacolul “Origins” dintr-o serie de partituri moderne, acestea reunesc elemente originare din muzica celtică, afro-americană, spaniolă, japoneză, dar şi de inspiraţie folclorică transilvană, macedoneană sau din tango-ul argentinian.
Matei Ioachimescu, un flautist renumit de origine română, are o activitate concertistică impresionantă. El este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar şi pentru recitalurile cross-over. Este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, laureat al mai multor distincţii si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) şi colaborează cu unii dintre cei mai interesanţi muzicieni din Europa, pe scene europene şi japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. În anul 2013, pentru activitatea sa intensă şi calitatea înaltă a proiectelor susţinute, i-a fost încredinţat titlul de “Ambasador al Integrării”, de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. 
Despre Matei Ioachimescu, celebrul compozitor finlandez, Kalevi Aho, spunea că “Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautişti pe care i-am ascultat.” 
Irina Rădulescu este un artist neobosit, dedicat percuţiei şi în special marimbei, instrument ce deja a consacrat-o, atât ca solistă, cât şi în diferitele ansambluri camerale şi ca membru al orchestrelor simfonice. În anul 2018 a primit diploma şi bursa de excelenţă pentru întreaga activitate din partea Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi a participat la Festivalul de Improvizaţie Contemporană METRIC, desfăşurat la Glasgow.
Pentru a completa experienţa acestui eveniment, MNIT propune şi expoziţia de instrumente muzicale din secolele XVIII – XIX. În prim plan se află Orga de Procesiune, un instrument remarcabil, construit de Johann Baumgarten la Sighişoara în anul 1752.
Program:
Rhonda Larson – “Lughnasa” pentru flaut şi percuţie
Nathan Daughtrey – “Azul” pentru flaut şi marimbă
Ian Clarke – “Zoomtube” pentru flaut solo
Astor Piazzolla – “Oblivion” pentru flaut şi marimbă
Astor Piazzolla – “Bordel 1900” pentru flaut şi marimbă
Manuel de Falla – “Danza Ritual del Fuego”, pentru flaut şi marimbă
Roberto Di Marino – “The Nightfall” pentru flaut şi marimbă”
Miroslav Tadic – 4 Dansuri Macedonene
Keiko Abe – “Voice of Matsuri Drums”, pentru marimbă solo
Bela Bartok – Dansurile româneşti pentru flaut şi marimbă

Related posts

Leave a Comment