Comentariu: Hoţul strigă “Hoţii!” – sau “Tot hoţul se teme de hoţi”

“Este ca un vis urât, în plină criză economică să ai o situaţie în care partidele politice închid ochii, să nu vadă interesul naţional şi joacă totul pe interesul politic, pe interesul partidelor, dărâmând un Guvern care urma să treacă prin evaluarea Fondului şi a Uniunii Europene.”Invitat, sâmbătă 17 octombrie, la emisiunea “După 20 de ani” de la Pro TV, Traian Băsescu a făcut o serie de declarţii privind activitatea sa în fruntea statului, precum planurile de viitor în cazul obţinerii unui nou mandat de Preşedinte.
Mi se pare interesant să spicuiesc câteva fraze din gândirea domniei sale, exprimată cu această ocazie, legate de situaţia pe care o traversăm şi să încerc a le privi prin prisma cetăţeanului simplu confruntat cu nenumărate probleme, inerente traiului în România, în pragul iernii timpurii care ne paşte.
Visul frumos al Preşedintelui se pare că s-a transformat într-un coşmar, întrucât “partidele politice închid ochii, să nu vadă interesul naţional şi joacă totul pe interesul politic, pe interesul partidelor”. Cine, pe cine arată cu degetul? Cine şi ce interese sacrifică? Adevărul, ca întotdeauna, este undeva la mijloc. Cu certitudine, din acest joc politic al intereselor, sufăr eu: cetăţeanul României!
În viziunea domnului Preşedinte, “Aşa cum eu am propus poate fi rezolvată” criza politică. Aşadar, nu există alternativă, iar eforturile partidelor în nominalizarea unui Premier cu susţinere parlamentară sunt de prisos, întrucât domnul Băsescu mizează “totul pe formarea guvernului Croitoru”.
Chestionat despre intenţia de a dizolva Parlamentul, Traian Băsescu a spus: “Cred că a fost o eroare de exprimare în primul rând, pentru că nu am spus nici 5, nici 3 decembrie, nici 4, nici 6 decembrie, am spus 7, adică o dată de după alegeri”. Deci intenţia există, problemă este doar data la care ea va fi concretizată, întrucât, potrivit Preşedintelui, “dizolvarea Parlamentului nu este un act de adâncire a crizei politice, ci o soluţie de ieşire din criza politică. Atunci când partidele nu mai reuşesc să găsească soluţia, se apelează la electorat, el dă soluţia şi spune: cine câştigă alegerile acela trebuie să dea soluţia.”
De ce îşi doreşte domnul Băsescu un nou mandat, mărturiseşte el însuşi: “Sunt nemulţumit de ce n-am reuşit să fac. Am vrut să fac mult mai multe, unele le-am reuşit, altele nu le-am reuşit, dar eu, în sufletul meu, sunt nemulţumit, cum, de altfel, sunt şi românii, cred că nu avem niciun dubiu asupra acestui lucru. Şi românii simt o frustrare, o nemulţumire. Şi eu o simt şi simt că trebuie să continui, simt că trebuie să nu spun: m-a înfrânt sistemul. Simt că am obligaţia să continui această confruntare cu un sistem care se opune proceselor de modernizare a României”. Într-o oarecare măsură are dreptate. Însă conotaţiile sun altele, la nivelul percepţiei cetăţeanului de rând, care nu contează decât în sondajele şi statisticile electorale. Într-adevăr, “românii simt o frustrare, o nemulţumire”, dar nu pentru ceea ce nu a reuşit să facă domnul Preşedinte, ci pentru ceea ce a făcut şi nu trebuia să facă.
Întrebat despre sloganul electoral pe care îl va utiliza, Băsescu a spus: “Încă nu am un slogan de campanie. Dar şi acum aş folosi acelaşi îndemn, aceeaşi dorinţă, acelaşi slogan, pentru că le doresc din tot sufletul românilor să trăiască bine. Le-o doresc din tot sufletul. O spun şi acum, aşa cum am spus în tot mandatul în mod public. Nu mi-este ruşine de acest lucru, pentru că le-am dorit-o din tot susfletul”.
Sincer, m-ar fi mirat ca Preşedintele să aibă remuşcări şi să-i fie “ruşine”, de degradarea sistematică a nivelului de trai al populaţiei, petrecută sub mandatul său. Dar, la ce te poţi aştepta de la un om care, potrivit unui proverb popular, “nu paşeşte cât minţeşte”? Nu ne-a mai spus că demisionează la 5 minute după suspendare? Nu ne-a păcălit promiţându-ne că nu va candida pentru un nou mandat în cazul în care criza economică se menţine? Nu ne-a asigurat el că împrumutul de la FMI este o “centură de siguranţă”, când de fapt este un ştreang? Acum, ce pot să mai cred? Am senzaţia că Preşedintele ne consideră un popor de “botanişti” – ca să mă exprim într-un jargon de cartier care, prin extrapolare poate fi considerat şi marinăresc – întrucât crede că punem “botul” la tot ceea ce spune dânsul. În ceea ce priveşte sloganul electoral, îl sfătuiesc să nu mai cheltuiască bani publici cu firmele de consultanţă pentru a lua “temperatura” mulţimii în funcţie de care să-i croiască noua zicere. Pot să i-o ofer eu, gratuit. “Puşcă şi cureaua lată,/ Vă mai trag ţeapă o dată!/ Ca să vadă orişicine/ Ce-nseamnă a trai bine!”
“Este adevărat, îmi închei mandatul de cinci ani într-un an de criză. Gândiţi-vă ce ar fi însemnat dacă aş fi avut mandat de patru ani şi se încheia într-un an cu creştere economică”, a declarat Traian Băsescu. Chiar aşa: ce s-ar fi întâmplat? N-am fi avut parte de Guvernele Boc 1 şi 2 şi implicit de împrumutul de la FMI. Ar fi fost o catastrofă sau “Pagubă-n ciuperci”? Eu optez pentru varianta a doua. Dacă şi-ar fi încheiat mandatul şi nu ar fi obţinut altul, probabil că nu am fi avut parte de “cel mai puternic program anticriză al României” care în viziunea lui “este acordul cu FMI şi cu UE”, aşa cum a declarat într-o emisiune difuzată sâmbătă de TVR1.
În opinia Preşedintelui, “Poate că 150 de miliarde sau 200 de miliarde ar fi fost înrobitor. 20 de miliarde nu reprezintă o sumă greu de rambursat pentru România în stadiul ei actual de dezvoltare”. Sigur că aşa o sumă nu este “înrobitoare” pentru dânsul. E normal, în condiţiile în care tu faci împrumutul iar alţi îl rambursează. Iar în actualul stadiu de dezvoltare a României, împrumutul e o bagatelă. Şi cum să nu fie, când pe şosele dai în gropi, pe calea ferată deraiezi, iar pe trotuare rişti să pieri în accidente de aviatice, adică frângându-ţi gâtul în vreun canal al cărui capac a fost furat, uitându-te după avioane.
Nu sunt un pesimist. De aceea nu pot spune că “mai rău nu se poate”. Firea mea optimistă mă determină să cred că “se poate şi mai rău” în cazul în care actualul Preşedinte va fi şi viuitorul Preşedinte al României.

Related posts

Leave a Comment