Clujul respiră Jazz. Începe Jazz in the Park

Unul dintre cele mai frumoase festivaluri din Europa Centrală, Jazz in the Park, își deschide porțile la Cluj. Pentru prima oară, festivalul, ajuns la cea de-a treia ediție, are durata de o săptămână. În această seară, pianistul Bogdan Vaida va prezenta un regal de muzică clasică filtrată prin sensibilitatea unui muzician care iubește jazz-ul, la Opera Maghiară. Miercuri și joi vor avea loc concerte pe scena de pe plaja amenajată în cartierul Grigorescu, iar vineri, sâmbătă și duminică, jazz-ul va fi gustat în Parcul Central.
Concerte susținute de nume importante ale jazz-ului din regiune, concurs de tinere talente, un fond destinat comunității, o serie de evenimente culturale și multă voie bună – acestea sunt ingredientele principale ale celei de-a treia ediții a festivalului Jazz in the Park, care se desfășoară până în 5 iulie la Cluj-Napoca.

„Simțim cu adevărat că Jazz in the Park este o întâlnire a comunității, a clujenilor. Anul acesta, la a treia ediție, descoperim împreună alte spații ale Clujlui și ne unim forțele pentru a face fapte bune pentru noi și pentru orașul nostru”, declară Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.

Sub sloganul „Ia-ți orașul în primire!”, clujenii sunt îndemnați să se implice în viața culturală a orașului prin susținerea Fondului Fondul Jazz in the Park, ce încurajează proiecte culturale și tineri muzicieni cu ajutorul comunității. Publicul festivalului este invitat să doneze pentru Fondul Jazz in the Park prin SMS la numărul 8842 sau prin achiziționarea brățărilor de susținere a proiectului. Ca să-i recompenseze, organizatorii au pregătit cu ajutorul sponsorilor și o tombolă cu premii: o călătorie jazz la Viena, care va duce câștigătorul la un concert în cel mai vechi club de jazz din capitala Austriei (premiu oferit cu sprijinul BCR), o bicicletă Pegas personalizată, bere Staropramen echivalentă cu greutatea câștigătorului, o tabletă Vodafone Supernet 4G și un fotoliu-pouf Jazz in the Park.

Din Fondul Jazz in the Park vor fi susținute proiecte pentru comunitate și tineri muzicieni – înscrierile de proiecte și dosare continuă până în 20 iulie, iar regulamentele și formularele de înscriere sunt disponibile pe www.fond.jazzinthepark.ro. Vor fi finanțate cel puțin trei proiecte cu câte 9.000 de lei fiecare și se vor acorda minim trei burse de excelență de câte 2.000 de lei destinate susținerii tinerelor talente muzicale.

Startul oficial al celei de-a treia ediții a Jazz in the Park a fost dat aseară, printr-un concert de zile mari susținut de Peter Tarosi și Nora Tasi la Colin’s Gastro Pub, care s-a transformat pentru această săptămână în casa jazz-ului la Cluj. Diseară, pianistul Bogdan Vaida susține concertul „When Classic Meets Jazz” la Opera Maghiară, iar noaptea continuă în Colin’s cu trupa Soul Serenade.

Miercuri și joi plaja Grigorescu găzduiește scena de pe malul Someșului, unde vor cânta Mice on the Run, Nuages Quartet, Jazú (miercuri), The Rank & Fashion, Koszika & The Hotshot și Lucia (joi). În seara de joi Opera Maghiară găzduiește concertul invitatului special al festivalului: violonistul de jazz manouche Florin Niculescu, cu ”Tribute to Stephane Grappelli”. Concertele de la Opera Maghiară sunt singurele evenimentele Jazz in the Park la care accesul se realizează pe bază de bilet.

De vineri festivalul se mută în Parcul Central, cu concerte și activități pentru întreaga familie, atât pe timpul zilei, cât și seara. Vor cânta aici Exit Oz, Barabas Lorinc Quartet, Jazzybirds, Hilde Louise Asbjornsen, Blajazz, Spanache Trio, Zoe Rahman, Balako, Tiptil, EYOT, Tango with Lions, N.O.H.A..

Vineri, sâmbătă și duminică în Parcul Central se va desfășura și concursul internațional dedicat tinerilor artiști, iar Colin’s Gastro Pub va găzdui în fiecare seară de festival sesiuni de jam cu artiștii invitați la Jazz in the Park.

Related posts

Leave a Comment