ClujulCultural.ro: “Beau, deci exist” sau cum împacă filosofii călătoriile cu vinul

Editura Humanitas a lansat pe piaţă volumul “Beau, deci exist. O călătorie filosofică în lumea vinurilor” de britanicul Roger Scruton, filosof şi traducător de filosofie, scrie site-ul partener ClujulCultural.ro.Cartea e una de călătorii asezonată cu pagini interesante despre legătura dintre filosofie şi…vin.
Cartea costă 42 de lei.
Universitarul Ion Copoeru a prezentat nuanţat această carte deşi unele pasaje l-au nemulţumit profund, mai ales cele în care filosofia lui Edmund Husserl, unde Copoeru e specialist, este pasată în câteva rânduri ca nu foarte semnificativă în istoria filosofiei.
“Sunt extrem de multe de discutat despre această carte, deschide drum spre reflecţie. Cu siguranţă Scruton e un alcoolic, şi recunoaşte asta în cartea lui. Autorul face o pledoarie pentru consumului de vin in singurătate. Eu sunt de părere că vinul trebuie consumat înconjurat de prieteni. Scuton se detaşează de băutul în stil barbar. E un fel de parafrază la Descartes cu celebrul “Gândesc, deci exist”. Scruton se detaşează de băutul în mod barbar. E in fond o carte de călătorie şi de asocieri culturale, foarte bine de citit. Aş reproşa modul condescendent al autorului, faptul că el ştie mai bine ca noi care e vinul cel mai bun, ori nu e aşa. Cartea e un imbold de a reflecta la mai multe lucruri, de la vin la filosofie. E o carte spumoasă, efervescentă. Evident sunt pasaje întregi cu care nu sunt de acord dar vă recomand să citiţi cartea”, a spus Copoeru.

Related posts

Leave a Comment