Clujul, pregătit pentru festivalul Curtea Armenească

Unul dintre cele mai pitorești festivaluri va fi organizat la Cluj în data de 12 iunie și va continua în 13 iunie. Este vorba de festivalul Curtea Armenească, organizat de Uniunea Armenilor din România.

Festivalul va fi organizat în Parcul Etnografic Romulus Vuia și va reuni artiști, muzicieni, meșteșugari și intelectuali, care vor pune în valoare tradițiile armenești din Transilvania. Printre invitați se numără ambasadorul Armeniei în România, Sergey Minasian, președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, deputatul Varujan Pambuccian, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, ori directorul Institutului de Armenologie din Cluj, Tudor Sălăgean, care este și directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Comunitatea armenească din Transilvania are rădăcini străvechi. Unul dintre cele mai importante valuri de coloniști armeni a venit în timpul principelui Transilvaniei, Mihail Apafi al II-lea. Biserica acestor armeni s-a unit cu Biserica Romei și a format Biserica Armeano-Catolică. Unirea religioasă a generat o sinteză culturală extraordinară, care a înflorit în comunități urbane precum Gherla ori Dumbrăveni.

Related posts

Leave a Comment