Clujul mai are încă patru salvatori montani atestați

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj are, din această săptămână, trei noi salvatori montani atestați – Bogdan Borla, Radu Botezan și Daniel Cocoș, iar Formația Salvamont Vlădeasa, încă unul – Alexandru Cruceru.

Cei 4 salvatori montani clujeni au absolvit cu brio ultima etapă premergătoare atestării și și-au susținut cu note foarte bune examenele finale, la Padina, în Bucegi, în cadrul Școlii Naționale Salvamont.

Totodată, salvamontistul Lazar Zsolt, din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a mai parcurs o etapă, pentru formarea sa ca instructor în cadrul Școlii Naționale Salvamont, formare care se va încheia în cursul anului 2025.

În perioada 22 februarie – 9 martie, la Centrul Național de Pregătire Salvamont din Padina – Munții Bucegi s-au desfășurat sesiunile de Evaluare Națională Salvamont, nivelul aspiranți, debutanți și avansați, precum și sesiunea de iarnă a examenelor de atestare și reatestare în profesia de salvator montan.

Acțiunea a fost organizată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, Autoritate Competentă în formarea profesională și singura instituție abilitată la nivel național pentru pregătirea, atestarea și reatestarea salvatorilor montani în România. La aceste etape de evaluare, atestare și reatestare au participat 43 de cursanți la nivelul de aspirant și debutant, respectiv nivelul avansat din majoritatea structurilor Salvamont din România.

Programa de pregătire este susținută de Corpul de instructori Salvamont Romania prin 10 instructori și instructori adjuncți, programa școlară fiind adaptată permanent la ultimele descoperiri și cercetări în domeniu și la recomandările celor două mari foruri internaționale care se ocupă de salvarea montană, CISA – Comitetul Internațional de Salvare Alpină și FIPS – Federația Internațională a Patrulelor de Salvare pe pârtii de schi, în care Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România este membră.

Activitatea se organizează în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I. și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cei care asigură cei 4 lectori pentru modulul medical și Inspectoratul General pentru Aviație, cei care asigură resursele necesare derulării modulului de salvare aero.

Ciclul oficial de pregătire al unui salvator montan se desfășoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore de pregătire în centrul de pregătire județean al structurii salvamont din care face parte și încă 360 de ore, în patru sesiuni de evaluare, două sesiuni de vară și două de iarnă, pe nivelurile “începător”, “debutant” și “avansat”. După parcurgerea și absolvirea acestor etape, cursantul susține un examen de atestare, în urma căruia primește certificarea legală că poate profesa ca salvator montan, anual finalizând etapele de școlarizare și atestare un număr de 30-35 de salvatori montani.

Conform cadrului legislativ național, salvatorii montani, sunt singurele persoane abilitate legal și deținătoare ale competențelor profesionale necesare să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate și a celor dispărute în zona montană.

În cele 42 de structuri județene și locale Salvamont din România activează cca 900 de angajați montani și voluntari care au salvat peste 7.500 de persoane în anul 2024 și peste 30.000 de persoane din zona montană și din alte locuri greu accesibile numai în ultimii 5 ani.

CITEȘTE ȘI:

Cinci artiști plastici se reunesc într-o expoziție de exprimare artistică, la Cluj

Vernisajul „Arta întâlnește arta” la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac: 22 de artisti contemporani își expun lucrările

Related posts

Leave a Comment