Clujul de ieri: Primul Salon de Radio din Cluj

 

de Felix Ostrovschi

 

În rândurile următoare ne oprim asupra unui material publicat în luna noiembrie a anului 1928, în ziarul „Patria”, care în aparenţă ar părea un material publicitar apărut în acea perioadă. Însă, articolul ne spune în fundalul său mult mai multe. Ne vorbeşte despre începuturile unui domeniu care va revoluţiona viaţa oamenilor, cel al radiofoniei, care timid după anul 1928 pătrunde şi în sufletele clujenilor interbelici.

„Un lucru ce n-a avut încă Clujul: Un salon de Radio, – acum îl va avea şi oraşul nostru. Magazine de Radio sunt destule, dar un salon de Radio, cum sunt cele din Paris, Berlin, Viena, care sunt în acelaşi timp şi expoziţii de aparate de Radio, dintre cele mai moderne, dintre cele mai fine, dintre cele mai frumoase, acele saloane sunt şi săli de audiţie, de concerte, – un astfel de salon s-a deschis şi la Cluj, în Piaţa Unirii nr.4 (în curte) lângă Farmacia Biro.

 

Iniţiativa este a cunoscutei firme <> care pe lângă magazinul ei de Radio în Piaţa Unirii nr.28 a deschis acum în alt loc, în Piaţa Unirii nr.4 un salon de Radio. La inaugurare au asistat reprezentanţii ziarelor şi au avut ocazie să vadă cât de ingenios funcţionează aparatele de Radio. Îndeosebi a plăcut aparatul Firmigiter Neutrovox, cu cinci lămpi, cu care orice laic poate lucra foarte simplu, învârtind pur şi simplu un buton. Se aude limpede, desluşit, orice glas, sau orice instrument muzical.

 

Salonul acesta de Radio va sta în mod gratuit la dispoziţia publicului, pentru audiţii zilnice, de la orele 9 seara în sus. Alături de acest salon de Radio există şi un laborator de Radio, în care se fac tot felul de reparaţiuni, în care se pot găsi orice piese pentru aceste aparate. Proprietarii acestui salon, inginerii Dr. Emil Vass şi Eugen Meth supraveghează toate lucrările şi sunt o garanţie pentru buna funcţionare a acestor aparate. Se trimit la cerere cataloage ilustrate”. [„Patria”, Anul X, nr.253, Cluj-Napoca, 18 noiembrie 1928].

Related posts

Leave a Comment