Clujul continuă să atragă noi investiții în domeniul energiilor regenerabile. Tot mai multe companii investesc mai ales în panouri fotovoltaice, dar și în instalații care valorifică deșeurile lemnoase ori gazele produse prin fermentația gunoiului.
Energiile regenerabile sunt tot mai profitabile, pentru că a crescut eficiența sistemelor de producere și a celor de stocare. De aceea, în ultimul an, în Transilvania de Nord au apărut peste 20 de noi proiecte, mai ales în domeniul fotovoltaic. Unul dintre cele mai interesante este dezvoltat chiar de clusterul de energie regenerabilă din Cluj, spune directoarea clusterului, Alexandra Stoica.
Există preocupare și pentru utilizarea cât mai eficientă a energiilor produse din combustibili fosili. Companii care utilizează gazul metan au acum instalații de cogenerare sau chiar de trigenerare. Ultimele produc în același timp căldură, energie electrică și frig pentru depozitele de alimente. Aceste soluții sunt eficiente nu doar din punct de vedere al protecției mediului, ci și din punct de vedere economic, spun specialiștii.
Eforturile antreprenorilor de a dezvolta parcuri fotovoltaice sau eoliene sunt încurajate de autorități, pentru că România și-a asumat obiectivul Uniunii Europene de a avea o economie cu zero emisii de carbon.