cluj.travel: Turnul invizibil al vechii cetăți

Dintre fortificațiile ridicate în Evul Mediu pentru a proteja vechiul oraș Klausenburg, au mai rămas în picioare trei turnuri, care aveau odinioară un rol defensiv important. Două dintre ele se află în proprietatea orașului: Turnul Croitorilor și Turnul Lăcătușilor sau Pompierilor. Un al treilea turn, azi aproape necunoscut, Turnul Pielarilor, se află în proprietate privată. Din cauza unui nuc, acest turn este aproape invizibil, relatează, într-un reportaj amplu, site-ul cluj.travel.Majoritatea materialelor de prezentare și promovare turistică a Clujului menționează două turnuri păstrate din zidul cetății medievale a orașului – Turnul Croitorilor și Turnul Pompierilor (Lăcătușilor). Există însă și un al treilea turn, cel al Pielarilor, care a supraviețuit până astăzi, dar care este departe de a fi pus în valoare.

Turnul Pielarilor mai poartă și numele de Bastionul Pantofarilor, după cele două bresle care l-au avut în grijă. Este amplasat în curtea casei Bogdánffy, situată pe strada Avram Iancu, colț cu Republicii. Accesul spre turn se face din curtea casei Bogdánffy (str. Avram Iancu nr. 1), dar o latură a acestuia poate fi observată și din curtea casei de pe Strada Republicii nr. 7.

În momentul de față, turnul este aproape invizibil, fiind mascat de un nuc uriaș, și flancat de un garaj. Accesul în turn se face printr-o ușă situată în curte. După câțiva metri, însă, proprietarii au barat accesul cu un zid, deoarece turnul devenise adăpost pentru oameni ai străzii. Inițial, accesul în turn se făcea dinspre strada Potaissa, printr-o altă ușă, care, acum, este zidită.

Deși este clasat ca monument istoric și figurează într-o broșură tipărită în cadrul proiectului „La pas prin Orașul Comoară”, Turnul Pielarilor nu este introdus sub nicio formă în circuitul turistic, iar despre existența sa știu puțini clujeni.

Nici în viitorul previzibil, situația nu se va schimba, deoarece turnul se află în proprietate privată, spre deosebire de Turnul Croitorilor, care a devenit un centru cultural modern după restaurarea din anul 2008, sau de Turnul Pompierilor, pe care municipalitatea intenționează să îl reintroducă în circuitul turistic în anii următori. „Turnul Pielarilor este o proprietate privată, prin urmare nu putem decide ce se va întâmpla cu el. Ne-am manifestat disponibilitatea de a-l prelua și valorifica, în cazul în care proprietarii se gândesc să îl doneze, dar, până atunci, prin Planul Urbanistic General și alte instrumente, ne asigurăm că e protejat, că nu va fi dărâmat sau înglobat în altă construcție”, a declarat Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Turnul este în proprietatea comună a familiilor care dețin Casa Bogdanffy și curtea adiacentă. Acestea au scos la vânzare întreaga proprietate, la un preț de 650.000 de euro, preț care a scăzut recent până la 600.000 de euro. Potrivit legislației în vigoare, în momentul în care se va ajunge la vânzare, statul român își poate exercita dreptul de preemțiune pentru monumentele istorice.

Turnul a ajuns să facă parte din proprietatea Bogdánffy la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când fortificația care înconjura Clujul și-a pierdut funcția militară, iar terenul din afara zidurilor a fost parcelat pentru construcția de case.

Mai multe detalii AICI

Related posts

Leave a Comment