ClujInsider.ro: Proiectul Autostrazii Transilvania – Moldova – Basarabia, lansat la Cluj

Una dintre priorităţile noului Parlament European şi ale noii Comisii Europene va trebui să fie deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Aceasta este concluzia unei întâlniri la care au participat preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi europarlamentarul PPE Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj. Pe lângă deschiderea acestor negocieri de aderare, cei doi lideri politici au convenit şi susţinerea unor proiecte concrete, între care cel mai important este prelungirea viitoarei Autostrăzi Transilvania – Moldova până dincolo de Prut, potrivit ClujInsider.ro.

Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană devină posibilă în contextul în care România va deţine, pentru prima oară în istorie, anul viitor, preşedinţia semestrială a Uniunii. Astfel, liderii politici români vor putea influenţa într-o măsură mult mai mare agenda comună a Uniunii Europene, a declarat europarlamentarul PPE, Daniel Buda, care este liderul PNL Cluj, cea mai puternică filială a principalului partid de Opoziţie din România. El a adăugat că deschiderea negocierilor de aderare va pune la dispoziţia oamenilor din Republica Moldova mai mulţi bani, prin intermediul programelor de preaderare, însă a atras atenţia că acordarea efectivă a acestui bani presupune respectarea regulilor statului de drept, ceea ce înseamnă întărirea instituţiilor democratice şi respectarea domniei legii.

 

La rândul său, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că, după ce Opoziţia democratică va prelua puterea deopotrivă în Republica Moldova şi România, trebuie promovate proiecte concrete, care să aducă beneficii clare celor care trăiesc pe ambele maluri ale Prutului. El a dat ca exemplu proiectul Autostrăzii Montana, care va uni Transilvania şi Moldova. Andrei Năstase a remarcat faptul că există disponibilitatea Comisiei Europene de a finanţa acest proiect, aşa cum s-a exprimat deja comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu. Andrei Năstase a cerut ca viitoarea autostradă să fie prelungită dincolo de Prut, pentru ca oamenii obişnuiţi să simtă şi astfel beneficiile concrete ale apropierii de Uniunea Europeană. De asemenea, Andrei Năstase a reamintit că este obligatorie respectarea regulilor democratice, inclusiv a dreptului de a alegere şi de a fi ales, pentru ca parcursul european al Republicii Moldova să fie încununat de succes.

 

După conferinţa de presă, Andrei Năstase a vizitat festivalul Produs de România, care a reunit producători de alimente şi artizani din toate regiunile româneşti. Acolo s-a întâlnit cu producătorii de alimente din raionul Hânceşti, cu artizanii din Bucovina şi cu cei din Dobrogea, precum şi cu meşteşugarii din Transilvania. La festival s-a întâlnit şi cu lideri politici marcanţi ai PNL, între care preşedinţii Consiliilor Judeţene Cluj, Alin Tişe, şi Suceava, Gheorghe Flutur, care şi-au exprimat din nou sprijinul pentru opoziţia democratică, proeuropeană şi antioligarhică din Republica Moldova.

 

Andrei Năstase a vizitat apoi Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. Acesta tocmai a intrat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare lectură publică, la care au participat 3.855 de persoane, care au citit dintr-un volum de Mihai Eminescu, tipărit de Editura Şcoala Ardeleană. Pe lângă întâlnirile cu scriitorii şi editori români, Andrei Năstase a purtat discuţii şi cu fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană,. Vasile Puşcaş. El a fost şi ministru al Afacerilor Europene şi deputat în Parlamentul din Bucureşti, iar în prezent este profesor al Universităţii Babeş-Bolyai. Vasile Puşcaş a fost unul dintre laureaţii Festivalului Internaţional de Carte Transilvania. După ce l-a felicitat pentru premiul obţinut, Andrei Năstase i-a solicitat sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, iar profesorul Vasile Puşcaş a acceptat să îşi folosească experienţa sa valoroasă pentru a sprijini parcursul european al Republicii Moldova. 


În aceste zile, Andrei Năstase participă la o conferinţă dedicată oraşelor inteligente, găzduită de primarul PNL al muncipiului Alba Iulia, Mircea Hava. Alba Iulia, capitala Unirii din 1918, este unul dintre oraşele româneşti înfrăţit cu Chişinăul şi, totodată, cel mai avansat municipiu din România în cursa pentru obţinerea statutului de smart city. 

 

”Participarea la această conferinţă este în concordanţă cu eforturile noastre care vizează constituirea unei axe a inovării Chişinău – Cluj – Viena, axă care poate include şi alte comunităţi pe lângă polii principali. Astfel, prin intermediul proiectelor care vizează transformarea Chişinăului într-un smart city dotat cu o infrastructură modernă, capabil să ofere oamenilor şansa unei vieţi mai bune, iar investitorii să beneficieze de toate condiţiile pentru a realiza afaceri de succes în Republica Moldova”, a declarat Andrei Năstase. 

Related posts

Leave a Comment