Două dintre cele mai importante orașe din această parte a Europei au hotărât să se înfrățească. Este vorba de Cluj-Napoca și de Cernăuți, capitalele istorice ale Transilvanie și Bucovinei. Reprezentanții celor două orașe spun că aceste comunități au o istorie comună bogată și speră să aibă un viitor comun, în Uniunea Europeană.
Reprezentanții orașelor Cluj-Napoca și Cernăuți au semnat un protocol care oficializează înfrățirea dintre cele două comunități. Documentul a fost semnat de primarii Emil Boc și Roman Klichuk. Acest protocol de înfrățire deschide noi posibilități de colaborare între administrațiile locale, spune primarul Cernăuțiului, Roman Klichuk.
Delegația din Cernăți a fost formată din Roman Klichuk, primarul municipiului Cernăuți, Dr. Mihailo Pavliuk, vicepreședintele Consiliului Regiunii Cernăuți, conf. univ. dr. Serhii Hakman, vicepreședintele Agenției Regionale de Formare Continuă a Funcționarilor Publici din Cernăuți, și dr. Serhii Bostan, directorul Direcției de Relații Internaționale din Primăria Cernăuți, însoțiți de Vasile Ruscovan, membru marcant al comunității ucrainene din România.
Colaborarea dintre cele două comunități nu va fi rezumată doar la nivel administrativ. Primarul Cernăuțiului, care este greco-catolic, a dorit să viziteze catedrala greco-catolică din Cluj dedicată martirilor și mărturisitorilor credinței din secolul XX și să se roage, împreună cu protopopul unit de Cluj, Mircea Marțian, pentru o pace dreaptă. Un al palier de colaborare va fi cel universitar, spune rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, profesorul Cornel Cătoi.
Decizia de înfrățire dintre Cluj-Napoca și Cernăuți a inspirat și autoritățile regionale și județene. Deja, Consiliul Regiunii Cernăuți a adoptat o decizie de înfrățire cu Consiliul Județean Cluj. Acest lucru va fi pus în cel mai scurt timp în discuția autorităților competente, spune consilierul județean Valentin Cuibus.
Jumătate dintre membrii delegației din Cernăuți a fost reprezentantă de etnici ucraineni, iar jumătate de etnici români din Bucovina de Nord. Cu toții au dorit să mulțumească românilor pentru sprijinul acordat victimelor agresiunii rusești și pentru modul în care România sprijină Ucraina în războiul declanșat de invazia Rusiei. Delegația din Cernăuți s-a întâlnit la Cluj și cu primarul municipiului Ungheni din Republica Moldova, Vitalie Vrabie, în condițiile în care și Ungheniul este înfrățit cu Cluj-Napoca.