Cluj: Anul școlar începe fără toalete în fundul curții

Pregătirile pentru începerea școlii au intrat pe ultima sută de metri în județul Cluj. Pentru prima oară în istorie, nu vor mai exista școli cu toaleta în fundul curții. De asemenea, toate școlile din județul Cluj sunt legate la Internet. Această situație materială bună este dublată și de rezultate excelente la examenele organizate la nivel național. Și în acest an, județul Cluj s-a aflat pe primul loc în țară, atât în privința rezultatelor la Evaluarea Națională, cât și la examenul de Bacalaureat.

Perioada de pandemie, în care mulți elevi au făcut cursuri on-line, a fost folosită de autoritățile locale pentru a face investiții în școli. În județul Cluj nu mai există nici o școală care să aibă toaleta în fundul curții sau în care să lipsească Internetul.

Totuși, nu toate școlile vor primi autorizații de funcționare, pentru că unele dintre școli nu sunt legate de la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, pentru că nu există astfel de rețea în localitățile în care funcționează. Aceste școli sunt alimentate cu apă din fântâni, cu ajutorul unor hidrofoare. Totuși, și această problemă urmează să fie rezolvată în viitorul apropiat. Compania de Apă Someș, aflată în subordinea Consiliului Județean, a câștigat o finanțare europeană pentru modernizarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare. La finalul proiectului european, 99 la sută din populația județului Cluj va fi conectată la rețeaua de apă potabilă și 95 la sută la rețeaua de canalizare.

Aceste investiții sunt dublate de eforturile autorităților de a asigura o bună pregătire pentru toți elevii. Și în acest an, Clujul s-a aflat pe primul loc în țară în privința rezultatelor obținute la examenele naționale destinate elevilor: Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Aceeași situație este și în cazul examenelor destinate profesorilor. Însă există și școli, mai ales în mediul rural, unde rezultatele sunt nemulțumitoare, spune inspectorul școlar general al județului Cluj, Marinela Marc.

La rândul lor, autoritățile promit că vor continua investițiile în școli, astfel încât elevii și profesorii să aibă acces la instrumente moderne, de genul tablelor interactive sau al webinariilor organizate de profesori din străinătate.

Related posts

Leave a Comment