Cheile Turzii, reglementate urbanistic

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajare a Teritoriului (CTATU) Cluj a analizat și reglementat, pentru prima oară, situația Cheilor Turzii.

Astfel, împreună cu specialiștii din comisie au fost reglementate:
• zona de servicii, comerț și alimentație publică, deservire turistică, administrativă, educativă,
• zona de camping, glamping și agrement,
• zona de parcări, respectiv 150 pe zona de acces dinspre satul Cheia,
• zona de sport, tabere copii,
• direcții de amenajare și dezvoltare viitoare.

Noul PUZ, realizat în regie proprie de către Consiliul Județean, conține câteva direcții clare de amenajare și dezvoltare a zonei Cheile Turzii, din perspectiva ambelor zone de acces, respectiv dinspre localitățile Cheia și Petreștii de Jos. Practic, vor putea fi amenajate zone compacte și unitare pentru desfășurarea de activități economice/comerciale, cu terase în partea superioară și cu spații de parcaj în imediata apropiere. De asemenea, va exista posibilitatea realizării unor zone de campare pentru amplasarea de corturi și glamping, dar și a unei zone distincte pentru agrement, activități sportive și tabere de copii.

Scopul principal al noii documentații ce sistematizează zona Cheilor Turzii este cel de protejare a cadrului natural și de valorificare a potențialului turistic. Se urmărește, astfel, creșterea numărului de turiști și diversificarea spectrului de vizitatori, prin atragerea celor care vin în scop educativ – excursii, tabere ecologice, în scop științific – cursuri de speologie/arheologie, în scop recreativ – drumeții, via-ferrata, trasee cicloturistice, etc.

Related posts

Leave a Comment