Ce spune cardinalul Lucian Muresan despre vizita Papei Francisc in Romania

România va găzdui, în perioada 31 mai – 2 iunie, vizita Papei Francisc. Ea va fi organizată la 20 de ani după ce ţara noastră a fost vizitată de Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea. Atunci, era pentru prima dată când o ţară majoritar ortodoxă era vizitată de un Suveran Pontif. Şi această vizită va avea o importanţă istorică: pentru prima dată, un Papă vine în Transilvania şi va vizita leagănul naţiunii române moderne, Blajul, acolo unde se află centrul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, ridicată recent de Papa Benedict al XVI-lea la rangul de Arhiepiscopie Majoră. Conducătorii Bisericii Române Unite cu Roma este cardinalul Lucian Mureşan. El a primit consacrarea de episcop şi apoi demnitatea de mitropolit de la Papa Ioan-Paul al II-lea. A primit demnitatea de arhiepiscop major, similară celei de patriarh din Biserica Ortodoxă, de la Papa Benedict al XVI-lea, iar titlul de cardinal l-a primit de la Papa Francisc.
În prezent, el este şi preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici din România, care îi reuneşte pe toţi ierarhii catolici din România şi din Republica Moldova. Iată ce spune înaltul ierarh despre vizita Papei Francisc în ţara noastră:

Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc ne umple inimile de bucurie.

 

Pentru toţi credincioşii catolici este un semn de nepreţuită comuniune cu Urmaşul Sfântului Petru care prezidează în caritate comuniunea Bisericii Catolice. Legătura cu Sfântul Părinte, urmaş al lui Petru, conferă sensul unităţii Bisericii Universale. Mizăm astfel pe o legătură spirituală sfinţită în România de fidelitatea credincioşilor în timpurile grele ale persecuţiei. În acest sens, pentru Biserica Română Unită, Greco-Catolică, întâlnirea cu Papa Francisc primeşte o încărcătură simbolică foarte profundă.

 

De la începutul pontificatului său, Sfântul Părinte vorbeşte în favoarea spiritului de dăruire, a carităţii şi respectului ca temei al dreptăţii. În societatea de azi avem nevoie în primul rând de regăsire interioară. Necesitatea întâlnirii aproapelui devine şi pentru noi o chemare în spiritul căreia vom încerca să ne pregătim pentru marea întâlnire de la sfârşitul lunii mai.

 

Vizita Papei Francisc din acest an primeşte în mod evident amprenta pastorală mult aşteptată de toţi catolicii din patria noastră. În afară de Bucureşti, Papa va merge la Iaşi şi la Blaj, dar se va ruga şi la sanctuarul Maicii Preacurate de la Şumuleu Ciuc. Sperăm, aşadar, ca prezenţa în România a Urmaşului Sfântului Petru să aducă României inspiraţia pentru a uni tot ceea ce e bun şi valoros în favoarea ţării şi a binelui comun. Să putem regăsi voinţa dialogului între Bisericile creştine bazat pe respectul alterităţii, care să unească energiile creştinilor în favoarea vieţii şi a valorilor fireşti ale Creaţiei lăsate de Dumnezeu”, a afirmat cardinalul Lucian Mureşan într-o poziţie publică.

 

Related posts

Leave a Comment