Ce se întâmplă cu TEZAURUL ROMÂNIEI. O comisie româno-rusă va adopta un raport în 2013


Copreşedinţii Comisiei Comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale s-au întâlnit, miercuri, la Moscova, fiind convenită elaborarea unui raport de etapă, care va fi adoptat cu prilejul proximei reuniuni, în luna martie a anului 2013.


“La data de 24 octombrie 2012, a avut loc la Moscova întâlnirea copreşedinţilor Comisiei Comune româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului României. Cu ocazia acestei reuniuni, s-a făcut o evaluare a activităţilor desfăşurate în cadrul Comisiei Comune, fiind convenită elaborarea unui raport de etapă, care va fi adoptat cu prilejul proximei reuniuni. De asemenea, s-a convenit, preliminar, ca următoarea întâlnire a Comisiei Comune să aibă loc în România în luna martie 2013”, se arată într-un comunicat al MAE.
Ministerul precizează că întâlnirea copreşedinţilor Comisiei Comune s-a desfăşurat într-o atmosferă deschisă şi constructivă.
APCE a adoptat, la începutul lunii octombrie, o rezoluţie privind îndeplinirea de către Rusia a obligaţiilor şi angajamentelor faţă de Consiliul Europei, în textul acesteia făcându-se apel la Moscova să continue negocierile bilaterale pentru returnarea bunurilor culturale confiscate de la ţări europene, inclusiv România.
MAE român informase, la solicitarea MEDIAFAX, că a urmărit cu atenţie adoptarea de către APCE a Rezoluţiei care cere Moscovei să continue inclusiv negocierile cu Bucureştiul pentru returnarea Tezaurului, adăugând că această rezoluţie vine în întâmpinarea demersurilor părţii române.
“Îndemnul forului parlamentar al Consiliului Europei de a continua eforturile în plan bilateral pe această temă vine în întâmpinarea demersurilor părţii române şi a activităţii complexe desfăşurate la nivelul experţilor Comisiei comune de la convenirea, cu partea rusă, a acestui format de dialog. Problema Tezaurului României s-a aflat şi se află constant în atenţia autorităţilor române şi în dialogul cu partea rusă”, se menţionează în precizarea MAE transmisă joi agenţiei MEDIAFAX.
Ministrul Corlăţean declara, cu ocazia aceea, că subiectul Tezaurului depozitat în Rusia în Primul Război Mondial prezintă o importanţă deosebită pentru România şi rămâne o prioritate pentru MAE.

Related posts

Leave a Comment