Ministerul Educației a anunțat că intenționează să extindă programul pilot O masă caldă în încă 100 de școli, pe lângă cele 50 în care a fost lansat acest program, în anul 2016. Scopul acestui program este acela de a reduce riscul de abandon școlar. Mulți dintre profesori spun că intenția este bună, însă Guvernul nu ține cont de dificultățile cu care se confruntă în practică, precum lipsa cantinelor școlare, lipsa personalului calificat ori procedurile birocratice complicate.
În anul 2016, Guvernul a ales 50 de școli din toată țara pentru a introduce programul O masă caldă. Elevii acestor unități de învățământ urmau să primească hrană caldă, în valoare de 10 lei pe zi. Banii urmau să provină din bugetul Ministerului Educației. Din județul Cluj au fost alese două școli. Însă doar Colegiul Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” a mai rămas în acest program. Și aceasta din cauza dificultăților practice presupuse de acest proiect, spune directorul colegiului clujean, profesorul Mircea Bertea, prezent la ViaCluj.tv.
Extinderea proiectului O masă caldă ar trebui însoțită de alocarea de bani pentru amenajarea cantinelor acolo unde acestea lipsesc, este de părere viceprimarul din Cluj-Napoca, Dan Tarcea.
Există școli în care hrana nu poate fi preparată, deoarece nu sunt îndeplinite condițiile de igienă în care poate funcționa o bucătărie. În aceste școli, mâncarea caldă este adusă în regim de catering. De asemenea, există și școli în care părinții plătesc în fiecare zi o sumă cuprinsă între 10 și 15 lei pentru ca elevii să meargă, în pauza de prânz, însoțiți de profesori, la restaurantele sau la cantinele din apropiere care pregătesc masa pentru copii.