Catherine Ashton: “Uniunea Europeană este cea care va decide viitorul Kosovo”

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a afirmat că “Uniunea Europeană este cea care va decide în legătură cu viitorul Kosovo”.Înaltul reprezentant a făcut aceste declaraţii în cadrul conferinţei de presă finale a consiliului de miniştri de externe din UE, primul după sentinţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, aprobând independenţa Kosovo din 2008.
Ashton a semnalat că “UE este cea care va decide în legătută cu viitorul Kosovo” şi că atât viitorul Pristinei cât şi cel al Belgradului “trec” pe la Bruxelles. Înaltul reprezentant a semnalat în modul acesta că UE “trebuie să menţină un dialog fluid cu ambele părţi”. În acest sens, şi-a exprimat dorinţa ca “ambele părţi să se aşeze la masa negocierilor”, în viitorul apropiat.
Pe de altă parte, Ashton a dorit să clarifice faptul că UE nu plănuieşte “accelerarea” negocierilor pentru aderarea Serbiei, după cum publicaseră unele mijloace de comunicare austriece. În ciuda poziţiilor diferite ale celor 27 de state membre cu privire la recunoaşterea Kosovo (Spania, Grecia, Slovacia, România şi Ciprul nu recunosc fosta provincie sârbă, spre deosebire de celelalte 22 de ţări ale UE), Ashton a emis o decizie stabilită cu acordul celor 27 de state membre după hotărârea de la Haga. În text, Ashton revendinca rolul UE ca fiind unul de “punte de legătură între Belgrad şi Pristina”, iar acest dialog reprezintă chiar instrumentul pentru “pace şi stabilitate”.

Related posts

Leave a Comment