Castelul Banffy din Bonțida, perla arhitecturii baroce de pe Valea Someșului Mic

Unul dintre cele mai frumoase edificii nobiliare din Transilvania este Castelul Banffy din Bonțida. Este un ansamblu baroc care era supranumit odinioară Versailles-ul Transilvaniei. Castelul a trecut prin mai multe distrugeri, iar acum este restaurat, încetul cu încetul, de fundația Transilvania Trust.

Povestea castelului din Bonțida a început în secolul al XIV-lea, când împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg a dăruit domeniul nobiliar familiei Banffy. Pe acest domeniu era un conac. În secolul al XVI-lea, a fost reconstruit în stil renascentist, iar în secolul al XVIII-lea i-au fost adăugate clădiri baroce. Ansamblul de clădiri era completat cu un parc vast, care i-a adus renumele de Versailles-ul Transilvaniei. Castelul Banffy era renumit pentru balurile strălucitoare pe care le găzduia, precum și pentru caii adăpostiți în grajdurile împodobite cu adăpătoare sculptate în calcar de Viștea.

Castelul i-a aparținut guvernatorului Transilvaniei, contele Gyorgy Banffy, cel care a mutat capitala principatului de la Sibiu la Cluj. În perioada interbelică, acest castel i-a revenit marelui scriitor Miklos Banffy, unul dintre partizanii reconcilierii dintre români și maghiari. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, castelul a fost ocupat de Wehrmacht și transformat într-un spital militar. Nevoiți să se retragă, germanii au incendiat castelul.

După instaurarea comunismului, castelul a fost confiscat. Într-una dintre aripi a fost instalată o cooperativă agricolă de producție, iar parcul castelului a fost transformat în pășune. În timpul filmărilor pentru pelicula Pădurea Spânzuraților în regia lui Liviu Ciulei, castelul a fost incendiat din nou, intenționat, pentru turnarea unei scene. Castelul a fost lăsat să se degradeze, până după căderea comunismului. A fost, în cele din urmă, retrocedat familiei Banffy, care l-a concesionat Fundației Transilvania Trust, care a început restaurarea lui.

Printre susținătorii acestui proiect se numără Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, ori Alteța Sa Regală Principele Charles al Țării Galilor. În incinta castelului a fost înființat și un centru de pregătire a celor care vor să se specializeze în domeniul restaurării. Acum, castelul și-a regăsit o parte din strălucire și găzduiește festivaluri precum Electric Castle sau TIFF.

Foto: pagina de Facebook a castelului Banffy din Bonțida

Related posts

Leave a Comment