Carte care atestă urme românești în ortodoxia lumii, expusă la Ciucea

“Urme românești în răsăritul ortodox”, București, 1937, carte cu o dedicație adresată cuplului Goga, care conține un material inedit (inclusiv o mulțime de fotografii) privitor la urmele românești în diverse regiuni ale lumii: la Muntele Sinaia, la Mănăstirea Sf. Sava, la Ierusalim, la Muntele Athos, în Cipru, la Meteora, la Istanbul, la Atena, în Epir, la Rodos și Paros, în Siria și Insula Patmos este expusă publicului larg, la Casa Memorială Goga din Ciucea.

O altă apariție editorială (“Les icons russes”, Paris, 1927) reprezintă un studiu despre istoria picturii icoanelor rusești, studiu aparținând criticului de artă Pavel Petrovici Muratov (1881-1950), care în 1922 a emigrat în Franța. Prezentând istoria originii picturii icoanelor, decorată cu ilustrații color și alb-negru, antete gravate, terminații și inițiale, cartea studiază tradiția picturii icoanelor în Rusia veche și a picturii în frescă, examinând opera lui Andrei Rublev, Dionisius, ai maeștrilor epocii și ai sec. al XVII-lea.

“Înţeleasă ca educaţie vizuală, arta creştină (o componentă a educaţiei religioase) ne oferă o interpretare extrem de simbolică, prin împărtăşirea unor norme artistice dezvoltându-ne sentimentele, gândurile şi modurile de exprimare provocate de admirarea unei opere de artă”, precizează directorului complexului muzeal din Ciucea, Eduard Boboc.

Expoziția de carte ortodoxă mai cuprinde și câteva exemplare de carte ziditoare de suflet, cu un specific conținut moral, carte care contribuie la educația religioasă a celor care mărturisesc credința în Isus Hristos și poate fi vizitată în perioada 20.09.2024 – 20.10.2024.

Related posts

Leave a Comment