Când și cum se poate face reconstrucția sânului după mastectomie – află de la specialiști

Mastectomia este o intervenție care contribuie la recâștigarea feminității, după o luptă dificilă cu cancerul. Vestea bună este că tatul are un program prin care decontează endoprotezele mamare în astfel de cazuri. Parte a programului, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca este printre puținele centre din România unde există o abordare multi-disciplinară a cancerului de sân. Prof. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic specialist în chirurgie generală, cu supraspecializare în ginecologie oncologică și chirurgie oncologică, și dr. Maximilian Muntean, specialitatea chirurgie plastică, cu supraspecializare în micro-chirurgie reconstructivă, vorbesc în emisiunea Doctor Online de la Via Cluj tv despre acest subiect.


„Sunt situații bine determinate în care suntem nevoiți să facem mastectomie, deci chirurgie radicală. Și atunci, ținând cont de aspectul bolii și de testările genetice, avem și posibilitatea de a face partea de recontrucție.

Considerăm că varianta cea mai bună este cea multidisciplinară, în care chirurgul oncolog face partea de chirurgie radicală, urmând ca specialistul plastician să facă partea de reconstrucție.

Cum putem conserva sânul? Tumora este marcată, facem excizia în sală, după indicațiile colegilor de la imagistică.

Ce am excizat revine la colegii de la imagistică care ne spun dacă din punct de vedere imagistic lucrurile sunt corect făcute. Sunt marcate marginile, astfel încât ele sunt evaluate la anatomie patologică. Poate la aceeași pacientă în prealabil au fost marcați și ganglionii axilari la un serviciu de medicină nucleară.

Related posts

Leave a Comment