Britanicii nu mai au loc la facultate din cauza românilor şi a altor studenţi din UE

Numărul candidaţilor din Lituania şi Letonia s-a dublat la universităţile din Marea Britanie, iar cel al românilor care vor să studieze a crescut cu 70%, ceea ce le îngreunează accesul la studii superioare britanicilor.Studenţii britanici încep să rămână fără locuri în universităţile din ţară, pentru că sunt înlocuiţi de europeni, inclusiv de români, arată cifrele date publicităţii vineri de Agenţia de statistică privind învăţământul superior, citate de The Express.
Numărul studenţilor din Uniunea Europeană ce învaţă la universităţile britanice a crescut în 2009 cu aproape 5%, ajungând la 118.000. Numărul candidaţilor din Lituania şi Letonia s-a dublat, iar cel al românilor care vor să studieze a crescut cu 70%, ceea ce le îngreunează accesul la studii superioare britanicilor.
În total, 588.689 de persoane au aplicat în 2009 pentru studii universitare, dar peste 100.000 nu au fost admişi. Anul acesta competiţia se anunţă şi mai grea, pentru că lipsa de locuri de muncă obligă oamenii să îşi reia studiile, comentează cotidianul britanic.
Guvernul a promis că va suplimenta numărul de locuri din universităţi cu 20.000, potrivit bugetului anunţat săptămâna aceasta.
Potrivit estimărilor, peste 700.000 de persoane se vor înscrie la universitate pentru prima dată în 2010, iar 220.000 vor fi respinşi. Numărul de aplicaţii provenind din UE a crescut cu 33%. Studenţii europeni plătesc aceleaşi taxe ca şi britanicii şi primesc aceleaşi subvenţii de la stat.

Related posts

Leave a Comment