Băsescu şi Boc vor ca pensionarii cu peste 740 lei pe lună să plătească asigurări sociale


Pensionarii cu mai mult de 740 lei pe lună ar putea fi nevoiţi să achite contribuţii la asigurările sociale de sănătate. Această posibilitate a fost luată în calcul la şedinţa de luni a Coaliţiei, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, susţin surse participante la discuţii, citate de Gândul.Conform surselor, şeful statului ar fi fost cel care a propus acest lucru, amintindu-le liderilor Coaliţiei că ar fi preferat impozitarea cu 16 la sută a pensiilor, în locul creşterii TVA, pentru că astfel s-ar fi redus deficitul “uriaş” al bugetul asigurărilor sociale.
Varianta agreată în coaliţie este ca pensionarii care primesc peste 740 – 750 de lei lunar să plătescă CAS (contribuţii la asigurările de sănătate) de 5,5 la sută.
Cele mai multe pensii sunt sub valoarea de 1.000 de lei, astfel că măsura ar afecta un număr mare de pensionari.
“Din ceea ce ne-a spus premierul, mai mult ca sigur se va lua această decizie, care urmează să se aplice de anul viitor”, a declarat pentru Gândul un vicepreşedinte democrat-liberal.
Introducerea acestei măsuri ar urma să acopere 1,4 miliarde de euro din cele 2,1 miliarde de euro deficit al bugetului de asigurări sociale.

Related posts

Leave a Comment