Băsescu: Dacă Guvernul şi-ar fi depus mandatul, ar fi păstrat actuala coaliţie


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, dacă Emil Boc şi-ar fi depus mandatul, soluţia ar fi fost menţinerea actualei coaliţii, existând şi formule mai consistente din punct de vedere al majorităţii, dar care ar fi fost catastrofale, pentru că partidele din opoziţie nu înţeleg situaţia ţării.”Aveam o soluţie… primul ministru mai trebuia discutat, menţinând actuala coaliţie. Nu spun că nu mă pregătisem cu o alternativă. O soluţie de coaliţie, cu prim-ministru pe care trebuia să-l discut, menţinând coaliţia actuală, de fapt”, a declarat Traian Băsescu joi, la postul public de radio, comentând situaţia în care, în loc de a face remaniere, premierul Emil Boc şi membrii Cabinetului şi-ar fi depus mandatele.
Şeful statului a arătat că celelalte opţiuni politice, în afară de menţinerea actualei coaliţii, ar fi fost catastrofale, deoarece ar fi adus la guvernare partide care nu înţeles situaţia ţării. “Aş fi avut alte posibilităţi decât actuala coaliţei, poate mai consistente, dar, în acelaşi timp, din punct de vedere al acţiunii de rederesare a României, ar fi fost o catastrofă, pentru că nu poţi să fii responsabil şi să aduci la guvernare partide care spun: nu ne trebuie acordul cu Fondul, nu mai suntem de acord cu cota unică, trecem la cota progresivă, vrem reducerea cotei unice la 10%. Astea sunt lucruri care arată că nu înţeleg situaţia ţării lor, deşi au pretenţia că pot ajunge la guvernare”, a explicat şeful statului, citat de NewsIn.
În plus, a arătat Băsescu, liderii celor două partide din opoziţie, Victor Ponta şi Crin Antonescu, par a nu avea “nicio remuşcare” pentru fapul că partidele lor au guvernat lăsând deficite mari la buget. “Cei doi par a nu avea nicio remuşcare că deprecierea situaţiei bugetului de stat s-a făcut în perioada când liberalii erau singuri la guvernare şi erau şantajaţi în Parlament de PSD pentru a rămâne cu Guvernul şi atunci au aruncat cu bani în toate părţile, inclusiv consumând cei 3,2 miliarde euro din Fondul de dezvoltare, care trebuiau consumaţi în autostrăzi”, a spus Băsescu.
Băsescu a arătat că depunerea mandatului premierului şi, implicit, formarea unui nou Guvern, i-ar fi creat dificultăţi. “Dificultăţile decurg chiar din obligaţiile mele constituţionale. Ar fi trebuit să încep un proces de negociere cu toate partidele pentru formarea unui nou cabinet”, a arătat el. “În acelaşi timp nu pot să nu spun că aveam soluţia alternativă pregătită. Uitându-mă şi la abordarea liderilor acestor partide (PSD şi PNL-n.r.) vizavi de criză, este clar că sunt imaturi amândoi şi că nu înţeleg ce se întâmplă în România şi care e situaţia finanţelor publice. Ei vorbesc de reducerea cotei unice, de reduceri de fiscalitate… Asta ar fi adâncit şi mai mult deficitul bugetar. E clar că şi domnul Ponta şi domnul Crin Antonescu sunt imaturi, nu înţeleg situaţia României”, a conchis Traian Băsescu.

Related posts

Leave a Comment