Bani europeni pentru șomerii din Câmpia Turzii

Muncitorii disponibilizaţi de la o fabrică de oţel din România, Mechel din Câmpia Turzii, vor primi ajutor din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) pentru a găsi noi locuri de muncă, ca urmare a propunerilor aprobate joi de Comisia pentru bugete din Parlamentul European. Ajutorul urmează a fi aprobat în plenul Parlamentului şi de Consiliul de miniştri al Uniunii Europene.”Aceşti bani vor contribui la crearea de locuri de muncă într-o zonă puternic afectată de efectele crizei economice” a spus raportorul Siegfried Mureşan, eurodeputat al PPE. ”Aprobarea raportului era o urgenţă, mai ales că unii dintre cei disponibilizaţi sunt fără un loc de muncă de mai bine de doi ani. Mă bucur foarte mult că astfel se vor rezolva unele dintre problemele cu care se confruntă lucrătorii din Câmpia Turzii”, a adăugat eurodeputatul ardelean.

Autorităţile române au cerut ajutor prin FEAG pentru o mie de lucrători disponibilizaţi de producătorul de oţel Mechel Câmpia Turzii şi de furnizorul său. Cererea pentru produse finite şi semi-finite de oţel produse de aceste companii a scăzut mai ales ca urmare a importurilor din China. Mechel, unul dintre cei mai mari angajatori din regiunea Clujului, a fost obligat să îşi reducă activitatea. Ajutorul de la FEAG a fost solicitat de cinci ori în favoarea muncitorilor disponibilizaţi în industria oţelului, în contextul în care acest domeniu este în continuu declin în UE.

Cele 3.571.150 de euro vor fi utilizate, printre altele, pentru plata reconversiei profesionale, finanţarea unor noi afaceri şi consultanţă pentru găsirea unui nou job.

Combinatul siderurgic din Câmpia Turzii a fost creat în anul 1920, când producea sârmă și cuie. Societatea Industria Sârmei a cunoscut mai mult extinderi în perioada interbelică și în timpul celui de-al doilea război mondial, când s-a numărat printre furnizorii Armatei Române. Combinatul a fost confiscat de autoritățile comuniste în anul 1948 și a continuat să se extindă și în perioada comunistă. Industria Sârmei Câmpia Turzii a fost privatizată în anul 2003, când a fost cumpărată de o firmă rusească înregistrată în Elveția, Conares Trading, din holdingul Mechel, pentru o sumă mai mică decât valoarea fierului vechi aflat în depozitele combinatului. În momentul privatizării, combinatul acea 5.000 de angajați. După privatizare, a început o epocă de declin. Combinatul a făcut mai multe concedieri, iar în februarie 2013, Mechel a vândut toate cele cinci combinate siderurgice pe care le deținea în România, inclusiv cel din Câmpia Turzii, pentru suma simbolică de 230 de lei. Cumpărătorul a fost tot o firmă rusească, Invest Nikarom, care a decis revenirea la vechiul nume, Industria Sâmei. În aprilie 2013, combinatul a intrat în insolvență, iar în acel moment mai avea doar 380 de angajați.

Cu ajutorul banilor proveniți din FEAG, conducerea Mechel speră să reangajeze încă 100 de persoane. Alte 800 de persoane dintre cei 1.050 de șomeri proveniți din Mechel ar urma să lucreze într-un Combinat Social, creat la inițiativa directorului Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă din Cluj, Daniel Don. Aceștia ar urma să realizeze clăpari pentru schi, în parteneriat cu o companie din Oradea.

Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG) a fost creat pentru a oferi ajutor suplimentar lucrătorilor disponibilizaţi ca urmare a unor schimbări majore structurale de configurare a afacerilor determinate de globalizare sau de criza financiară şi pentru a îi asista în găsirea de noi locuri de muncă. Între 2014 şi 2020, fondul are la dispoziţie 150 milioane de euro anual. Muncitorii disponibilizaţi primesc măsuri de asistenţă cum ar fi sprijin pentru începerea unei afaceri, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru consultanţă de carieră şi diferite forme de training. În cele mai multe cazuri, autorităţile naţionale au luat deja anumite măsuri, iar costurile le vor fi rambursate de la UE, după aprobarea finală.

Related posts

Leave a Comment