de Adrian Gurzău
Domnul Mugur Isărescu trebuie să lămurească public dacă se raliază și susține amenințările lansate public la adresa Parlamentului României de către Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR. S-a ajuns într-o situație inadmisibilă într-un stat de drept, cea în care un înalt funcționar al Băncii naționale să amenințe Parlamentul naționali pentru că a adoptat o lege. O lege care a fost dezbătută public pro și contra, amendată și adoptată în plen. România este parte a Uniunii Europene și este obligată să își armonizeze legile interne în conformitate cu legislația europeană.
Îi atrag atenția domnului Mugur Isărescu să-și tempereze și informeze angajatul instituției pe care o conduce că statele membre ale UE sunt obligate să implementeze legi de protejare a consumatorului, mai ales în situația în care imobilul executat nu stinge creditul ipotecar și lasă libertatea fiecărui stat să aleagă procedurile potrivite. Mai mult, Parlamentul European recomandă modelul legislativ aplicat de Spania și aplicarea unei astfel de măsuri în toate ţările europene. Această lege a fost gândită pentru a-i scoate din impas pe cetățenii care au credite imobiliare și pentru a echilibra povara – nu doar clienții băncilor trebuie să suporte povara creditului, ci și băncile. Ca în orice afacere, părțile sunt chemate atât la câștig, cât și la pierdere – nu numai băncile trebuie să câștige veșnic după ce și-au momit clienții în fel și chip. Bine că legea penală pedepsește numai camăta neinstituționalizată, că, de multe ori, anumite contracte bancare depășesc prin turpitudine practicile cămătărești.
Legea dării în plată va îndreapta multe nedreptăti și abuzuri făcute de către bănci asupra a sute de mii de români, în ultimii ani. Este o lege benefică românilor, nu cămătarilor de locuințe. Acest lucru este întărit și de faptul că împotriva acesteia se coalizează sistemul bancar, speriat de pierderile de miliarde de lei pe care ar putea să le suporte și care face lobby puternic pentru a bloca intrarea în vigoare a legii. Trist este că acest sistem și-a găsit lider sindical în Banca Națională a României – cea care ar trebui să servească intersele naționale ale românilor, nu interesele comerciale ale băncilor de credit.
Este motivul pentru care îi cer public guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, să se pronunțe și să clarifice declarațiile angajatului instituției sale. Să știm dacă BNR este sau nu liderul sindical al sistemului bancar și dacă apără interesele naționale ale românilor, sau cele comerciale ale acestui sistem. Să ceară demisia lui Nicolae Cinteză, în cazul în care se decide că BNR apără interesele naționale ale românilor.
Și dacă tot vorbim despre intrarea “pe fir” a Direcției Naționale Anticorupție, de ce nu ar putea procurorii să-l investigheze chiar pe Nicolae Cinteză – prea este vehement în apărarea interselor comerciale ale sistemului bancar.