Banca Mondială: Dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional va lua sfârşit până în 2025

Dominaţia dolarului în sistemul monetar internaţional va lua sfârşit până în 2025, pentru a lăsa locul unui sistem tripolar, format din moneda americană, euro şi yuanul chinezesc, se arată într-un raport al Băncii Mondiale (BM) referitor la “noua economie mondială”. Dezvoltarea unui sistem monetar multipolar este una dintre priorităţile preşedinţiei franceze a G20, care va avea ca punct culminant un summit la Cannes, în noiembrie.”În prezent, euro concurează tot mai mult dolarul pe piaţa internaţională”, potrivit raportului citat de Mediafax. Pe de altă parte, datorită dezvoltării continue a economiilor emergente şi a contribuţiei tot mai active la comerţul şi activităţile financiare transfrontaliere, constatăm că monedele acestora, în special yuanul, vor juca un rol tot mai important.
“Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar internaţional este un sistem multiplu de valute, centrat în jurul dolarului, euro şi yuanului”, anticipează autorii raportului. Potrivit acestui scenariu, dolarul va pierde poziţia dominantă până în 2025, lăsând loc unui rol sporit la nivel international al euro şi yuanului. Dezvoltarea unui sistem monetar multipolar este una dintre priorităţile preşedinţiei franceze a G20, care va avea ca punct culminant un summit la Cannes, în noiembrie.
“Creşterea rapidă a economiilor emergente a dus la redistribuirea centrelor economice puternice între ţările dezvoltate şi cele aflate în dezvoltare. Ne aflăm cu adevărat într-o lume multipolară”, a declarat economistul şef al Bancii Centrale, chinezul Justin Lin.
Potrivit estimărilor BM, până în 2025, jumătate din creşterea economiei mondiale va fi asigurată de şase ţări emergente, şi anume Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia şi Rusia.

Related posts

Leave a Comment