
Un nou concept de maşini a început să ia avânt Statele Unite.Cercetătorii americani au prezentat o maşină care produce bani pentru şofer, spre deosebire de cele clasice care necesită investiţii permanente, de combustibil şi service.
Toyota Scion xB a fost văzută pentru prima oară la întâlnirea anuală a „American Association for the Advancement of Science”, fiind prima maşină electrică care va fi legată la reţeaua electrică, aducând bani, în mod constant, proprietarului.
„Este primul concept al unei maşini conectate la reţeaua electrică”, a declarat Ken Huber, director la PJM Interconnection, responsabil cu supravegherea dezvoltărilor tehnologice în domeniul energiei electrice.
Vehiculul pătrăţos Scion a fost ales de cercetători pentru a introduce conceptul V2G (vehicle-to-grid), care deja a început să prindă în Statele Unite şi restul lumii.
Maşini hibride care folosesc electricitate şi combustibil normal pentru stocarea de energie în baterii există deja în Statele Unite. Acum nu mai rămâne decât modernizarea liniilor de producţia a tuturor maşinilor electrice pentru a beneficia de serviciul V2G.
„Această facilitate face ca maşină să fie folositoare nu numai când este condusă, dar şi atunci când este parcată, atâta timp cât nu vei uita să o bagi în priză”, a declarat şeful proiectului V2G, de la Universitatea din Delaware.
O maşină V2G este conectată la internet cu ajutorul unei legături speciale, prin reţeaua electrică, şi trimite un semnal de la computer către un server central. Serverul funcţionează ca un intermediar între proprietarul maşinii şi managementul companiilor producătoare de energie electrică care încearcă să păstreze producţia la un nivel constant.
Când reţeaua electrică are nevoie de mai multe resurse din cauza cererii, companiile de energie folosesc centrale electrice, care în Statele Unite sunt adeseori pe bază de cărbune, fiind destul de dăunătoare mediului, potrivit discovery.com. În esenţă, companiile de electricitate vor cumpăra de energie înapoi de la utilizatorii săi.
Când V2G-urile vor deveni suficient de răspândite, puterea necesară ar putea fi obţinută de la milioane de maşini, parcate în garaje şi conectate la prize, impactul asupra mediului fiind mult mai mic decât în cazul centralelor electrice clasice.