ASR Principesa Maria a României a acordat Înaltul Său Patronaj Festivalului Internaţional de Ceramică Contemporană Caolin

Un eveniment aparte a avut loc la Cluj. Alteţa Sa Regală Principesa Maria a României a acordat Înaltul Său Patronaj Festivalului Internaţional de Ceramică Contemporană Caolin, aflat la cea de-a cincea ediţie. Este vorba de unul dintre cele mai importante evenimente culturale dedicate artei ceramicii din România. Brevetul care atestă Înaltul Patronaj a fost înmânat fondatorului festivalului clujean, artistul Ioan Sumedre jr, anunţă RomaniaRegala.ro.

Ceremonia acordării Înaltului Patronaj a avut loc în Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în sala Reduta. Palatul muzeului ete una dintre cele mai vechi clădiri din Cluj şi a fost construit în secolul al XVI-lea. Clădirea a fost, de-a lungul vremii, han, apoi a devenit sediul Dietei, adică al Parlamentului Transilvaniei, în perioada în care exista Marele Principat al Transilvaniei. În această sală a fost judecat Procesul Memorandiştilor, adică al liderilor naţiunii ardelene. Condamnaţi la ani grei de închisoare, ei au fost graţiaţi de împăratul austro-ungar Franz Jozef la rugămintea MS Regelui Carol I al României. Ulterior, în perioada interbelică, palatul a devenit sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, iar acesta fost fost inaugurat de MS Regele Carol al II-lea al României în 13 iunie 1937.

 

ASR Principesa Maria a României a vizitat şi atelierul de restaurat vase ceramice, care a fost deschis în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei. Muzeul clujean continuă Societatea Muzeului Ardelean din 1859. În actuala clădire, muzeul şi Institutul de Studii Clasice funcţionează din 1937 şi a reprezentat, de asemenea, o ctitorie regală a MS Regelui Carol al II-lea.

 

De asemenea, ASR Principesa Maria a României a vizitat şi sediul Institutului Francez, mai exact mediateca Institutului, precum şi spaţiile expoziţionale care au găzduit expoziţia-instalaţie ”Postindustrial” a artistului Vasile Cătărău. Alteţa Sa Regală a fost întâmpinată de consulul onorific al Franţei la Cluj, Pascal Fesneau.

 

Pe lista instituţiilor vizitate de Alteţa Sa Regală s-a numărat şi Muzeul de Artă Cluj, care a găzduit una dintre expoziţiile colective din cadrul Caolin. Muzeul funcţionează într-unul dintre cele mai frumoase palate baroce din Transilvania, ridicat de guvernatorul Principatului, contele Gheorghe Banffy, care a devenit sediul guvernului Transilvaniei. Palatul a fost vizitat, de-a lungul timpului, de împăraţii Francisc I şi Franz Jozef al Austriei, precum şi de Regele Ferdinand I, Regina Maria, Regele Carol al II-lea, Regele Mihai I şi Regina Ana ai României.

Related posts

Leave a Comment