Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului condamnă actele de vandalizare a Sinagogii Neologe

Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului, în numele întregii comunităţi creştine dezaprobă actul de profanare a Sinagogii Neologe din Cluj-Napoca şi îşi exprimă solidaritatea faţă de comunitatea evreiască, ofensată printr-un astfel de gest iresponsabil.

Condamnăm gestul care nu face cinste unui oraş precum Clujul, primitor cu străinii, unde auzi pe stradă vorbindu-se în mai multe limbi, unde studiază tineri de pe mai multe continente şi unde educaţia ar trebui să aducă mai multă toleranţă şi respect pentru toate comunităţile de credinţă.

 

Clujul este şi trebuie să rămână o metropolă a multiculturalităţii etnice şi  pluralităţii confesionale, fiind situat la confluenţa culturală şi spirituală a lumii răsăritene cu lumea latină. Prin istoria sa, prin cultura, dar mai ales prin Bisericile şi comunităţile de credinţă, care îl fac unic, Clujul este o imagine în mic a Europei religioase. Aici trăiesc de secole ortodocşi, catolici, greco-catolici, reformaţi, unitarieni şi luterani, alături de evrei într-o bună convieţuire, fiind până astăzi un exemplu pentru întreaga Europă.

 

De aceea nu putem rămâne indiferenţi la mesajele ce au murdărit un lăcaş sfânt şi au adus atingere nu doar comunităţii evreieşti, ci şi creştinilor, care respectă marea tradiţie religioasă iudaică şi mai ales imensa jertfă pe care evreii nevinovaţi au făcut-o în faţa extremismului şi a intoleranţei oarbe.

 

Prin mesajul nostru facem un apel la toleranţă şi bun simţ şi ne exprimăm speranţa că valorile Clujului, precum: conveţuire, multiculturalitate şi pluriconfesionalism, toleranţă şi spirit irenic vor rămâne neatinse de nicio formă de ură sau extremism”, scriu repreyentan’ii Arhiepiscopiei Ostodoxe, în comunicatul remis presei.

 

Related posts

Leave a Comment