Argila Albastră de Râciu a devenit unul dintre cele mai cunoscute produse cosmetice naturale din Transilvania. Argila are deopotrivă utilizare terapeutică și cosmetică. Cercetările realizate de cadre didactice ale Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București arată că argila albastră poate fi folosită cu succes pentru ameliora simptomele unor afecțiuni precum gastrita, dacă este consumată sub formă de pulbere dizolvată în apă, sau acneea, dacă este aplicată sub formă de mască.
Argila Albastră de Râciu are 42 de microelemente, care au un efect benefic asupra corpului omenesc. Cariera de argilă se află în satul mureșean Râciu, iar pentru prima oară calitățile sale deosebite au fost descoperite de specialiștii de la Institutul de Cercetări Miniere din Cluj în 1998. Acum, argila este exploatată de o afacere de familie. Proprietarul acestei afaceri, Cosmin Gârbu, spune că el și rudele sale s-au transformat în cobai voluntari și că testau efectele argilei pe ei înșiși.
Efectele terapeutice și cosmetice ale argilei albastre au fost confirmate în urma unor studii clinice realizate de cercetători științifici din București. După ce aceștia și-au publicat rezultatele studiilor, argila a început să fie distribuită de lanțuri de farmacii din toată țara. Argila Albastră de Râciu este acum un brand apreciat de comunitatea locală, chiar dacă, la început, sătenii din Râciu au fost sceptici, spune consilierul local Ciprian Belean.
Studiile științifice au arătat că nu există efecte secundare ale consumului de argilă de Râciu. Argila este utilizată fără nici un fel de prelucrare chimică. Singurul activator al argilei este apa.