Aproape 20 de cete de colindători, din mai multe județe, la Festivalul-concurs „Junii Satului”

Aproape 20 de cete de colindători din județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Bihor se vor întrece în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului-concurs de obiceiuri și tradiții de iarnă „Junii Satului”, ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni în comuna clujeană Măguri-Răcătău.

Totodată, locuitorii din zonă, dar și iubitorii de cultură tradițională se vor putea bucura de invitații speciali la festival, Ursarii din Leorda – Comănești, jud. Bacău.

Organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Măguri-Răcătău și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, evenimentul va avea loc sâmbătă și duminică, 10-11 decembrie 2022.

În fiecare zi, de la ora 12:00, localnicii dar nu numai, se vor putea bucura de parada cetelor de colindători, prin centrul comunei. Apoi, la Căminul Cultural, sâmbătă, vor evolua în concurs copiii cu vârsta între 6 și 14 ani, iar duminică, a doua zi, vor urca pe scenă adolescenții și adulții. Cu toții vor prezenta colinde tradiționale, alături de obiceiuri și tradiții de iarnă, precum: ceata junilor, colinda la gazdă, orații etc.

Un juriu, compus din specialiști în domeniul folclorului tradițional, muzical și coregrafic din cadrul instituțiilor de profil ale județului Cluj, personalități artistice locale, reprezentanți ai organizatorilor și ai comunității locale, va aprecia autenticitatea și valoarea obiceiurilor și tradițiilor prezentate în concurs și va acorda premii participanților.

Duminică, după festivitatea de premiere, care va avea loc de la ora 16:00, se va desfășura spectacolul prezentat de invitații în festival, Ursarii din Leorda – Comănești, jud. Bacău.

Jocul Ursului, un obicei unic în România, a intrat inclusiv în atenția specialiștilor, care doresc să-l includă în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO. Ceata urşilor din Comăneşti a atras atenţia întregii lumi. Astfel, aceștia au apărut pe coperta celebrei publicaţii National Geographic, dar și în prestigiosul ziar New York Times.

Festivalul-concurs de obiceiuri și tradiții de iarnă „Junii Satului” urmărește redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație, pentru păstrarea și punerea în valoare a creațiilor populare autentice, a portului popular, a obiceiurilor și tradițiilor românești.

Related posts

Leave a Comment