“Anotimpurile” lui Haydn, în concert cu Filarmonica Transilvania

Concertul vocal-simfonic extraordinar “Anotimpurile” de Joseph Haydn va fi susţinut de Corul şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj, conduse de dirijorul Florentin Mihăescu, alături de soliştii Edith Borsos, Zsolt Szilágyi şi Gheorghe Roşu, vineri, 22 ianuarie, ora 19, la Casa de Cultură a Studenţilor.Anotimpurile lui Joseph Haydn constituie un oratoriu laic, poate mai mult decât atât, alcătuiesc o operă scenică în care imnul naturii este rostit – ca şi în Creaţiunea – de toate elementele limbajului muzical: recitative, cor şi frecvente episoade orchestrale. În Anotimpurile, eroul principal şi totodată cadrul este natura. Interpreţii acestui erou principal sunt povestitorii, corul şi orchestra. Povestitorii alcătuiesc un terţet vocal: bătrânul ţăran Simon (bas), fiica lui, Ana (soprană) şi tânărul ţăran Luca (tenor). Efuziunile lirice provocate de natură sunt redate prin variata posibilitate de expresivitate sonoră pe care instrumentele orchestrei o au. Orchestra este aceea care plămădeşte, prin sunete, idila celor doi tineri îndrăgostiţi; ea este cea care reuşeşte să plasticizeze grandoarea fenomenelor naturale: furtuna, tunetul, fulgerul, vântul sau ploaia; instrumentele orchestrei izbutesc să redea onomatopeic feluritele aspecte ale vieţii animalelor. Pe tot parcursul oratoriului, orchestra, corul şi soliştii, concretizează, în chip elocvent, omagiul pe care Haydn l-a adus naturii în ultima lui lucrare.

Numele lui Florentin Mihăescu este legat de înfiinţarea, în toamna anului1972, a Corului Filarmonicii „Transilvania”. 14 ani a condus acest ansamblu, la început împreună cu profesorul său Dorin Pop, iar din anul 1975 singur. În directă legătură cu activitatea sa corală desfăşurată la Cluj, Florentin Mihăescu a dirijat nenumărate oratorii, fiind apreciat de critica muzicală, încă de la primele sale apariţii, drept cel mai bun dirijor în genul vocal-simfonic al ţării. De atunci, această etichetare a fost reconfirmată, pe scenele de concert, de prestigioşi critici muzicali. Pe linia genului vocal-simfonice, Florentin Mihăescu a repurtat succese deosebite şi împreună cu Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, unde apariţiile sale au fost constant apreciate.

Pe lîngă universul complex al operei şi operetei, Edith Borsos manifestă un interes deosebit faţă de liedul romantic şi contemporan. În intrepretarea lucrărilor genului vocal – simfonic, colaborează frecvent cu filarmonicile din ţară şi de peste hotare cu un repertoriu de peste 40 de opusuri. Între 2000-2008 este invitata permanentă a evenimentelor muzicale organizate de biserica Sf. Mihail din Cluj. A participat la cursurile de măiestrie şi de perfecţionare susţinute de Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Pászthy Júlia. În 2005-2006 a beneficiat de bursa oferită de Asociaţia Prietenilor Operei din Budapesta, iar între 2006-2008 a activat ca solistă a Teatrului Csokonai din Debrecen. Dintre roluri de operă şi operetă mai importante pot fi menţionate Contesa (Nunta lui Figaro/W.A.Mozart), Fiordiligi (Cosi fan tutte/W.A.Mozart), Santuzza (Cavaleria rusticană/Mascagni), Contesa Maritza (Contesa Maritza/Kálmán).

Ca membru al Cvartetului „Orfeu” al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, tenorul Zsolt Szilágyi obţine Premiul II la Concursul de cvartete vocale de la Geneva (1980). Începând cu anul 1968 şi până în prezent, susţine numeroase recitaluri de muzică barocă, clasică, romantică şi modernă, iar din 1973 colaborează cu diverse filarmonici din ţară în interpretarea unor lucrări vocal-simfonice. Zsolt Szilágyi este membru fondator al corului de cameră „Vox Humana” din Sf. Gheorghe, ocupând rolul de dirijor şi solist de la înfiinţare (1972), cu care susţine în continuare concerte şi întreprinde turnee în ţară şi în străinătate. A obţinut numeroase premii naţionale şi distincţii la concursurile corale internaţionale de la Gorizia (1979), Arezzo (1982), Atena (1996), precum şi medalia de aur şi Premiul pentru dirijat la Barcelona (1999), medalia de bronz la concursul internaţional din Rhodos (2001).

Gheorghe Roşu deţine în repertoriul său peste 20 de roluri din lucrări de gen de Mozart (Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Flautul fermecat, Cosi fan tutte, Răpirea din Serai), Bărbierul din Sevilla de Rossini, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Faust de Gounod, Don Carlos de Verdi, Boema de Puccini, Oedipe de Enescu şi multe altele. La fel de bogată ca şi repertoriul de operă, muzica vocal simfonică are o egală importanţă în cariera artistului clujean: titluri ca Johannes Passion şi Matthäus Passion de Bach, Cantata Profana de Bartók, Damnaţiunea lui Faust de Berlioz, Requiem (de Mozart, Verdi, Fauré, Dvořák) sunt doar o parte din lucrările în care publicul clujean a avut ocazia să-l urmărească pe bas-baritonul Gheorghe Roşu. Numeroasele prime audiţii ale unor creaţii româneşti i-au adus artistului Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, pentru intensa promovare a muzicii contemporane româneşti.

(Informatiile sunt furnizate de Filarmonica Trasnilvania din Cluj. Biletele se pot cumpăra de la sediul Filarmonicii, din Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0264 43 00 60, de luni până joi între orele 10-16, vineri între orele 10-14, precum şi cu o oră înainte de concert)

Related posts

Leave a Comment