Animalele sălbatice au nevoie de ajutor! Campanie de sensibilizare derulată de Organizația pentru Protecția Mediului Cluj

Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului, printr-un program sponsorizat, invită la dezbateri și activități în aer liber, pe parcursul a două luni, tinerii și cetățenii preocupați de problema afectării habitatelor naturale și de cea a animalelor sălbatice rănite sau care pătrund în zonele locuite. Vom susține prezentări și concursuri cu copii, dar activitățile cele mai interesante vor fi observarea de păsări, fluturi și alte animale, pe care le putem întâlni atunci când ieșim în natură.

Proiectul se adresează și autorităților, care sunt în măsură să intervină, alături de voluntarii noștri unde este cazul. O parte dintre ele sunt deja implicate în procesul de prevenire a problemelor identificate împreună și în cel de salvare a unor animale aflate în pericol sau rănite.

La finalul programului, credem că populația și autoritățile vor deveni mai conștienți de importanța conservării unor specii, mai încurajate și motivate să se implice în semnalarea cazurilor cu animale rănite implicate. Văzând că există un sistem pus la punct pentru aceste probleme, se vă crea o diseminare a mesajului din om în om, fapt imposibil de atins într-o abordare închisă precum în momentul de față, când ne confruntăm cu un vid în ce privește entitatea căreia i se adresează sesizarea. În prezent se constată o creștere a interesului în urma promovării online și în presă, fapt care vă spori odată cu prezența noastră ridicată pe teren, în școli, la evenimente în comunitate.

Evenimente in natură cu adulții si tinerii

Adulți, copii si caței, ne-am adunat într-o zi senină de duminica si am făcut un tur în Parcul Est, unde am discutat câteva ore despre fel de fel de situații în care putem fi puși legat de întâlnirea cu animale sălbatice, am cunoscut mai bine viitoarea arie naturală urbană. Am identificat câteva probleme si sugestii pentru autorități și ne-am jucat cu oaspetele patruped. Una dintre surprize a fost prezența copiilor ucrainieni la inelarea și observarea de pasări, realizată cu sprijinul asociației “Milvus Group”, unde cei mici s-au minunat de modul în care se capturează pasările în scop științific, chiar am observat câteva specii interesante la hrănitoare și ne-am plimbat în grădina botanică.

Într-o zi călduroasă de noiembrie ne-am bucurat de prezența copiilor de la centrul “Clujul are suflet”, ocazie cu care am vizitat aria protejată “Valea Sardului”,  am împărtășit idei și am vorbit multe lucruri utile despre animale de toate felurile, cum să le respectăm și cum să le ajutăm dacă le găsim în pericol.

Medicii veterinari si autoritățile locale ca parteneri

În programul “Save the Deer” nu puteam să trecem cu vederea colaborarea noastră cu autoritățile locale și centrale, sau cea cu medicii veterinari, așa că am reluat discuțiile cu unii dintre acești parteneri și sperăm că ne-am creat și alții noi. Cu prilejul vizitelor la cabinetele veterinare din județ și în întâlnirile cu conducerea câtorva posturi de poliție locală, precum Gilău, Cluj-Napoca, Florești, am clarificat ceea ce putem face noi ca asociație, unde avem nevoie de ajutor, de mai multă atenție și ce îndatoriri legale și morale le revin acestor autorități, dar și celor ce servesc binele animalelor și pot îndruma cetățenii către centre sau clinici specializate, la nevoie. Am lipit afișe și am încredințat o parte dintre ele spre a fi distribuite în mediul rural, iar pe această cale mulțumim în mod special polițiștilor locali de la Gilău și Florești, care le-au pus la vedere și care au fost prezenți adesea la misiuni de salvare a unor animale rănite sau aflate în stare de pericol!

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.”

#StartONG 

#ImplicareaFaceDiferenta #KauflandRomania #ActforTomorrow

@startongromania @kauflandromania @actfortomorrow

Related posts

Leave a Comment