Cînd nu se întîlnesc, ziua în amiaza mare, cu soţia primarului Negoiţă, soţii Gruia se duc, noaptea, la sediul PD-L din Modrogan. Iar cînd nu se duc noaptea în Modrogan, soţii Gruia depun dimineaţa oferte la Primăria sectorului 3 şi cîştigă la amiază contracte parafate de pedelistul Liviu Negoiţă. Cine sînt aceşti soţi şi de ce ne interesează atît de mult orarul lor, citiţi mai jos.60 de milioane de euro pentru prietena Florina Gruia
Săptămîna trecută, încă preşedintele Băsescu l-a descris pe prim-ministrul desemnat Liviu Negoiţă ca fiind un bun gospodar. E drept, se poate spune şi asta despre Negoiţă, dar n-ar fi destul. S-ar spune mai degrabă că primarul sectorului 3 este un bun gospodar care împarte bugetul Primăriei cu prietenii apropiaţi şi asociaţii acestora. Este vorba în primul rînd despre Florina Gruia, patroana firmei AA Marketing and Management. Care, împreună cu soţul Bogdan Gruia, este prietenă apropiată a familiei Negoiţă. În această calitate, ea a cîştigat, pe perioada 2008-2009, contracte de la Primăria sectorului 3 în sumă de aproximativ 24,247 de milioane de euro. De asemenea, Direcţia Parcurilor din subordinea Primăriei sectorului 3 a atribuit şi ea contracte de aproximativ 35 de milioane de euro societăţii AA Marketing sau asocierilor din care făcea parte aceasta. Dacă vă întrebaţi ce poate cumpăra o instituţie de atîtea milioane de euro, răspunsul e simplu: echipamente pentru spaţii de joacă şi terenuri de sport, „articole decorative şi lăzi de stocare“ şi „material dendrofloricol“. Scump, dom’le, scump.
Prietenii lui Negoiţă, aviz de construcţie pe spaţiu verde de la Videanu
Soţii Liviu şi Carmen Negoiţă au fost cununaţi de colegul de partid Adriean Videanu. Ceea ce n-a putut decît să facă bine afacerilor lui Bogdan Gruia, soţul Florinei, prieten cu Liviu şi Carmen. În mai 2008, în mandatul lui Adriean Videanu, Primăria Capitalei a aprobat un Plan de Urbanism Zonal al cărui beneficiar este Alia Nord SRL, una dintre firmele la care este acţionar Bogdan Gruia. PUZ-ul este avizat de primarul Videanu şi de fostul arhitect-şef Adrian Bold şi a fost solicitat pentru un turn de 29 de etaje, care urma să fie construit pe Calea Floreasca, în apropierea Lacului Floreasca. În martie 2008, din terenul de 7.159 mp, peste 55 de procente erau ocupate de spaţii verzi. Nu pentru foarte multă vreme, însă: două luni mai tîrziu, Alia Nord deja tăia într-o veselie din copaci pentru a face loc turnului. Asta deşi în adresa primită de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Bucureşti era specificat foarte clar că firma lui Gruia nu se va atinge de spaţiile verzi de pe acel teren.
Milioane de la sectorul 3 şi pui pentru Puiu Popoviciu
Apropo de sereleurile lui Bogdan Gruia: în afară de Alia Nord, el mai este acţionar şi la Aaylex Trading, firmă care deţine Avicola Buzău. Potrivit unui articol din Gândul, Avicola Buzău este „unic furnizor de materie primă“ pentru KFC. Iar KFC este o franciză deţinută în România de Puiu Popoviciu, mogulul imobiliar de la care fiica cea mare a lui Traian Băsescu a cumpărat un apartament cu bani care nu prea ieşeau la socoteală. Mai mult de-atît, pentru cartierul lui Popoviciu din Băneasa, Primăria Capitalei a făcut gratuit racordările la apă şi utilităţi. Acest lucru a avut loc la iniţiativa pedelistului Răzvan Murgeanu, care a realizat proiectul de racord în calitate de şef al Direcţiei de Utilităţi a PMB. Cadoul a fost făcut de Murgeanu în perioada 2002-2003, atunci cînd primar era Traian Băsescu.
Hop şi Blaga cu autorizaţie pentru un turn al amicului lui Negoiţă
Este foarte probabil ca soţii Gruia să aibă o pasiune pentru lucrurile mari şi foarte mari. În afară de turnul de pe Calea Floreasca, Bogdan Gruia a mai primit aprobare pentru un turn mai micuţ, situat într-o zonă protejată, pe strada Ion Mincu din sectorul 1. Potrivit planului de urbanism în vigoare, nici o construcţie nouă din zona respectivă nu are voie să depăşească înălţimea de 13 metri. Canci, PMB a dat cu pixu’ şi i-a aprobat lui Gruia un Plan de Urbanism Zonal care îi permite să ridice o clădire de 24 de metri, aproape dublu faţă de cît avea voie. PUZ-ul a fost avizat favorabil de Adrian Bold. De asemenea, Ministerul Dezvoltării, condus de pedelistul Vasile Blaga, a dat aprobare pentru turnuleţ în 2009. Beneficiarul PUZ-ului este societatea Atena Development, la care Bogdan Gruia deţine 30% din acţiuni.
Asociatul prietenului primarului de la 3, 60 de milioane de euro de la 3
Un alt sereleu la care este acţionar soţul Florinei Gruia este Customline Energy SRL. Asociat al acestei firme, cu 24% din acţiuni, este Theodor Berna, cel care controlează firma de construcţii de drumuri Tehnologica Radion. Berna şi Florina Gruia sînt colegi la împărţitul bugetului Primăriei sectorului 3. La fel ca AA Marketing, Tehnologica Radion cîştigă contracte în serie de la Primăria lui Negoiţă în calitate de unic ofertant sau prin proceduri de „negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare“. Astfel, numai în 2008, Tehnologica Radion a primit de la Primăria sectorului 3 contracte în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Tehnologica a fost unul dintre constructorii preferaţi ai Capitalei în mandatul lui Adriean Videanu. Aşa se explică faptul că la 1 ianuarie 2008, pe baza contractelor de la Primăria Capitalei şi de la primăriile de sector, firma de drumuri devenise unul dintre cei mai profitabili constructori de drumuri din ţară.
Soţii Gruia: vizite nocturne la PD-Lşi întîlniri cu nevasta lui Negoiţă
Acum, după tot ce aţi citit, poate aveţi o nelămurire. Sau două: 1) de ce zicem noi că banii daţi de Negoiţă se întorc, în parte, la partid? Şi 2) de ce spunem că soţii Gruia sînt prietenii lui Negoiţă?
Păi, iată: acum vreo două săptămîni, Merţanul soţilor Gruia dădea ture prin Modrogan, pe înserat. O tură, două ture, trei ture, cît să se asigure Bogdan Gruia că nu-l urmăreşte nimeni. Apoi, ţuşti, a intrat în curtea sediului central al PD-L. Unde a parcat fix în faţa maşinii lui Videanu, singurul lider al partidului aflat la ora aceea la sediu. În al doilea rînd, acum o lună, Cancan a publicat mai multe fotografii cu Carmen Negoiţă şi soţii Gruia, care s-au întîlnit la un restaurant de fiţe din Bucureşti. Primarul sectorului 3 n-a fost prezent la întîlnire, fiind probabil ocupat să găsească noi contracte pentru AA Marketing. De la restaurant, cei trei veseli prieteni au plecat spre casa soţilor Gruia, unde Carmen Negoiţă a mai stat vreo jumătate de oră.
Declaraţiile de avere ale soţilor Negoiţă, ca la Radio Erevan
Nu ştim cum se înţeleg Carmen şi Liviu Negoiţă la ei acasă, dar în declaraţiile de avere nu par să aibă ceva în comun. Dacă veţi privi declaraţiile celor doi, depuse în luna iunie 2009, n-o să înţelegeţi mare lucru, fiind foarte probabil să credeţi că domnu’ Negoiţă cam ascunde lucruri de nevastă. De exemplu, Carmen Negoiţă (vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare) are, la rubrica „Bunuri imobile“, un singur teren. De 2.000 mp, deţinut din 2005 în proporţie de 50% şi primit prin donaţie. Soţul dumneaei are, însă, trei terenuri. Două în Baloteşti şi unul în Cîmpina. Printre ele se regăseşte şi cel declarat de doamna Negoiţă, doar că treaba e un pic diferită. Adică nu este donat, ci cumpărat. Şi nu în 2005, ci în 1994. Nici la locuinţe nu se potrivesc declaraţiile celor doi, pentru că Liviu Negoiţă are un apartament în plus faţă de Carmen, deţinut din 2000. În situaţia asta, ne mirăm cum reuşesc oamenii să ajungă să doarmă împreună sub acelaşi acoperiş.
Asociaţii lui Negoiţă, milioane de la primarul Boc
Nu vă grăbiţi să credeţi că cea mai mare avere a primarului Negoiţă sînt relaţiile de prietenie. Un loc aparte în inima lui îl ocupă şi asocierile, chiar dacă la prima vedere ele nu au fost deloc fructuoase. Liviu Negoiţă este acţionar la Kora Edil SRL, societate aflată în dizolvare din 2008. O afacere ratată, practic. Doar asta, însă. Pentru că unul dintre coacţionarii de la Kora Edil este Tamer Atalay (24%), care mai este şi administrator al King Industrial Enterprises. Aceasta din urmă este firma care a primit contracte de 30 de milioane RON (pentru amenajarea de locuri de joacă) de la Emil Boc, în perioada în care micuţul pedelist a fost primar al Clujului. Dar firma administrată de Atalay a primit mai multe contracte şi de la Primăria sectorului 3, pentru amenajarea unui loc de joacă în Parcul Titan şi „pentru execuţia unor fîntîni la Piaţa Unirii“. Pe de altă parte, AA Marketing and Management, firma Florinei Gruia, a primit contracte de la Primăria Cluj, în mandatul lui Boc, pentru amenajarea de spaţii de joacă.
Oficial, soţii Gruia nu dau nici un leu la PD-L
Un circuit normal al relaţiilor dintre privaţi şi partidele politice presupune ca firmele private să sponsorizeze un partid politic, iar reprezentanţii acestora să aibă grijă de firme în momentul în care ajung la guvernare. De exemplu, un intermediar al vînzării de energie electrică a sponsorizat anul trecut PD-L cu 15.000 de lei, potrivit Monitorului Oficial. Anul acesta, firma respectivă a primit un contract de 15 milioane de lei de la o instituţie din subordinea ministrului pedelist Radu Berceanu. Deci cam aşa decurg lucrurile în mod obişnuit. Dar să zicem că aţi fi curioşi să vedeţi cam cît au donat partidului prietenii premierului Negoiţă, după ce au primit cîrca de contracte de la Primăria sectorului 3. Ei bine, chestia asta ar fi cam greu de îndeplinit, pentru că nici acţionarii şi nici firmele lor nu apar în Monitorul Oficial ca donatori ai PD-L. Asta înseamnă că o societate ca Tehnologica Radion, care a cîştigat contracte de zeci de milioane de euro de la Negoiţă, nu a sponsorizat cu nici un leu PD-L. La fel şi AA Marketing and Management, care nu apare nici ea pe lista de donatori. Iar tot ce am scris mai sus nu reprezintă decît coincidenţe.