Analiză ClujInsider.ro: Cu cât creşte piaţa de web hosting

Dezvoltarea domeniului IT din Cluj a dus la dezvoltarea pe orizontală a altor domenii. De exemplu, au crescut investiţiile în clădirile de birouri de calitate înaltă, în servicii medicale private, dar şi în domenii precum webhosting sau cybersecurity. În domeniul web hosting, ritmul de creştere al pieţei are două cifre, iar experţii din domeniul se aşteaptă ca acest ritm să se menţină şi pe viitor, potrivit ClujInsider.ro.

Clujul a devenit principalul pol IT al României, iar potrivit reprezentanţilor patronatelor, numărul celor muncesc în domeniu sau învaţă pentru a deveni programatori a ajuns la aproximativ 20.000 de persoane. În ultimul deceniu, cifra cumulată de afaceri a companiilor clujene de IT a crescut, potrivit specialiştilor, cu peste 300 la sută, iar această cifră va creşte şi mai mult pe măsură ce firmele clujene vor deveni capabile să facă trecerea de la ousourcing la produse software proprii. Dezvoltarea sectorului IT a imprimat un ritm alert de dezvoltare a economiei locale. Companiile de IT au dus la creşterea numărului de clădiri verzi de birouri şi la dezvoltarea serviciilor medicale private.

 

O creştere semnificativă este înregistrată şi în domeniile legate direct de IT. De exemplu, sectorul de web hosting a cunoscut o creştere cu două cifre, spune antreprenorul Adrian Andreiaş, care conduce o firmă din acest domeniu, Hosterion. ”În zona de hosting, vorbim de o creştere estimată în zona 10 – 20 la sută. Cam acolo ne situăm. Noi oferim nişte servicii complementare şi, practic, o dată ce se dezvoltă proiectele on-line care au şi componenta de programare, dar nu numai, creşte şi necesitatea de servicii de webhosting. Acestea sunt strâns legate şi de creşterea generală a economiei”, a spus directorul Hosterion.

 

Calitatea serviciilor oferite de firmele clujene din domeniul web hostingului a determinat internaţionalizarea acestor afaceri, mai spune Adrian Andreiaş. ”Noi, cei de la Hosterion, avem infrastructură în afara ţării, în Amsterdam, în Dallas, în Freemont şi în Londra. Avem propriile echipamente pe care le operăm de aici, din Transilvania, şi oferim servicii clienţilor din afara ţării. Aproximativ jumătate din cifra noastră de afaceri e realizată cu clienţi din afara României. Deci nu neaparat aducem clienţi şi le stocăm datele pe teritoriul României, ci ne dezvoltăm ca firmă clujeană cu echipamente în afara ţării şi oferim servicii în exterior. Practic, exportăm servicii şi aducem bani în ţară”, a spus Adrian Andreiaş.

 

Citiţi mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment