Adrian Oros: Înființăm un club al prietenilor aderării Moldovei la UE

Senatorul Adrian Oros, unul dintre fondatorii Forței Dreptei și fost ministru al Agriculturii, a fost primul om politic care a vorbit deschis despre faptul că Republica Moldova trebuie să primească șansa de a adera rapid la Uniunea Europeană în contextul războiului din Ucraina. El a inițiat procedura pentru adoptarea unei rezoluții în Parlamentul României care să deschidă calea oficială juridică a aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Nu a mai fost necesară votarea rezoluției, deoarece ideea sa a fost îmbrățișată de cvasitotalitatea membrilor Parlamentului României și de o largă majoritate a membrilor Parlamentului European. Senatorul Adrian Oros a ținut să fie prezent la Chișinău chiar în ziua în care Republica Moldova a primit oficial statutul de candidat la aderare. 

 

Reporter: Domnule senator, care a fost cronologia exactă a evenimentelor care au provocat acest parcurs?

Adrian Oros: Până la începutul acestui an, aderarea Moldovei la Uniunea Europeană părea o perspectivă îndepărtată. Atunci când mă întâlneam cu partenerii noștri politici din Occident, ei spuneau că mai întâi trebuie integrate țările din Balcanii de Vest și abia apoi să vorbim despre Moldova. Însă agresiunea rusească și războiul din Ucraina au schimbat această perspectivă. În 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina. Moldova a dovedit, la fel ca și România, o generozitate incredibilă și i-a primit pe refugiații care au fost alungați din casele lor de invadatori. Acesta a fost un act de un curaj imens, în condițiile în care trupele rusești de ocupație din Transnistria se află la doar câteva zeci de kilometri de Chișinău.

În acest context, în data de 28 februarie, am propus, în spațiul public, începerea procedurilor de aderare. Juridic, am făcut acest lucru prin anunțarea unui proiect de rezoluție. Sunt bucuros de faptul că ideea mea a fost îmbrățișată cu entuziasm de oameni politici din toate partidele. La doar o oră după anunțul meu, au început să curgă mesaje de susținere din toate zonele politice. 

Este remarcabil faptul că românii au știut din nou să fie solidari într-un moment istoric important. În data de 2 martie, am susținut în acest sens și o declarație politică, în Parlamentul României. În 3 martie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a asumat oficial proiectul aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Acest lucru a însemnat începutul sfârșitului pentru stadiul în care Moldova era doar țară asociată și, totodată, începutul drumului spre aderarea efectivă.

Reporter: Ce anume ați făcut în Chișinău în această vizită?

Adrian Oros: Dați-mi voie să vă corectez: nu doar în Chișinău. Am fost în mai multe localități din Republica Moldova. În această vizită m-am întâlnit cu prieteni vechi, oameni de nădejde, care au militat, uneori cu riscuri uriașe în ultimii 30 de ani, pentru devenirea europeană a Moldovei. 

Pot să menționez întâlnirea fructuoasă pe care am avut-o în Ungheni cu domnul Andrei Butnaru, consilier municipal independent, provenit dintr-o formațiune liberală. Am invitat deja conducerea administrației publice din Ungheni la Cluj, pentru a aprofunda vechea relație de colaborare dintre noi. 

Totodată, m-am întâlnit cu unul dintre cei mai respectați lideri civici și oameni de afaceri, Alexandru Machedon. El a creat un ecosistem IT care promovează excelența în Chișinău. Domnia sa conduce una dintre cele mai mari companii din Republica Moldova, bazată pe furnizarea de Internet, de noi tehnologii și de inovare. Am convenit cu domnul Machedon să sprijinim cooperarea dintre companiile de tehnologie din România și din Republica Moldova, iar în săptămânile următoare veți vedea cum o companie clujeană de prestigiu internațional va investi în Chișinău. 

Am avut o întrevedere excelentă cu doamna Aurelia Salicov, care este președintele Asociației Parcurilor Industriale din Republica Moldova și directorul general al parcului industrial Tracom din Chișinău. Vom sprijini transfomarea acestui parc într-unul tehnologic și vom încuraja companiile românești să investească acolo. 

Nu aș avea cum să uit faptul că reprezint una dintre cele mai bune universități românești, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj. De aceea, m-am bucurat să mă întâlnesc cu domnul rector al Universității de Stat din Moldova, profesorul Igor Șarov. Domnia sa este fost ministru al Educației și a promovat reforme consistente în domeniul său de responsabilitate. Vom coopera în dezvoltarea unor proiecte educaționale care să pregătească viitorii specialiști în politici publice, inclusiv în cel al politicilor europene în domeniul agriculturii.

O altă întâlnire excelentă a fost cu reprezentanții Agenției Guvernamentale pentru Investiții Străine. A fost, de fapt, o revedere, pentru că pe unii dintre acești oameni serioși i-am primit în luna aprilie, la USAMV Cluj, iar cu alții am participat la conferințele Smart City, organizate de Via Cluj TV. Agenția din Chișinău este condusă de domnul Stelian Manic, care a renunțat la viața confortabilă pe care o avea în Australia, pentru a reveni în țară și pentru a pune umărul la modernizarea Moldovei. Am apreciat foarte mult profesionismul și eficiența unor tineri care și-au asumat rolul de a atrage investiții în Moldova, precum Ion Iordachi, Irina Tolstousov și Igor Ștefăneț. 

Tot în acest domeniu pot menționa întrevederea cu doamna Mariana Rufa, reprezentanta Asociației Businessului European, o organizație sprijinită de Comisia Europeană. Am invitat-o pe doamna Rufa, împreună cu un grup de jurnaliști din Moldova să ne facă o vizită la Parlamentul României, la București. Vizita lor va avea loc în 7 iulie. 

De asemenea, am fost încântat de energia tinerilor din Chișinău care activează în Tekwill, un hub de inovare care funcționează chiar în inima Universității Tehnice din Chișinău. Îi mulțumesc doamnei Marina Bzovii, reprezentanta Asociației pentru Tehnologia Informației și Comunicații pentru modul onest în care ne-a prezentat proiectul Tekwill și evoluția industriei de profil din Moldova.

M-am întâlnit și cu alți antreprenori de succes, precum domnul Valeriu Baciu, directorul companiei Bavat Print, o tipografie remarcabilă în domeniul manualelor școlare și al cărților importante pentru cultura noastră.

În unele domenii, trebuie să remarc faptul că actuala administrație publică din Moldova a reglementat poate mai bine decât noi domenii precum IT-ul, iar acest lucru se vede în înflorirea afacerilor. Sunt lucruri pe care le putem învăța de la frații noștri și trebuie să le mulțumim pentru deschidere și ospitalitate.

 

Reporter: Ce urmează de acum înainte?

Adrian Oros: Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană a început deja. Însă nu este vorba de un sprint, ci de un maraton. De aceea, este nevoie de un club al prietenilor aderării Moldovei la Uniunea Europeană. Personal, îi invit pe toți cei care cred în destinul european al Moldovei să facă parte din el. Nu contează apartenența politică, religia sau limba pe care o vorbim acasă, ci contează să fim buni cetățeni europeni, atașați idealurilor democratice și să milităm pentru aceste valori și principii. Este nevoie de acest club pentru că nu toți se vor bucura de drumul european pe care Moldova a început să îl parcurgă. 

Este lesne de înțeles că vor fi mulți care vor încerca să ne pună piedici. Acest club va oferi un cadru informal în care vom problematiza tematici, vor discuta idei, vom propune proiecte și vom monitoriza modul în care sunt ele puse în practică și, mai ales, vom face lobby susținut în sprijinul acestei idei. Deja, și-au exprimat interesul politicieni din România din zona dreptei, conservatori din Polonia, social-democrați din Austria, creștin-democrați din Italia și așa mai departe. Vor participa universitari din România, din Moldova, dar și din alte țări, oameni de afaceri, inclusiv români din Statele Unite ale Americii, dar sper că vor participa și oameni din profesia dumneavoastră, jurnaliști, care combateți  fake-news-ul și care vă îndepliniți cu bună-credință rolul esențial într-o democrație funcțională. Ca să parafrazez o piesă istorică de teatru, Moldova a fost, este și va fi europeană!

 

Related posts

Leave a Comment