Actriţă clujeancă laureată la cea de-a XX-a Gală a premiilor UNITER, desfăşurată la Teatrul Odeon din Bucureşti

Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER) a acordat premiul pentru întreaga activitate în lumea teatrului românesc, actriţei Melania Ursu, de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, în cadrul elei de-a XX-a ediţii a Galei premiilor UNITER, desfăşurate în Sala Majestic a Teatrului Odeon din Bucureşti, în seara zilei de luni, 23 aprilie, gală prezentată de actorul Ion Caramitru (preşedintele UNITER). Alături de actriţa clujeană au fos premiaţi, în cadrul aceleaşi categorii Valer Dellakeza (actor), Cristian Hadji-Culea (regizor), Judit Dobre-Kothay (scenograf) şi Ştefan Oprea (critică şi istorie literară). Melania Ursu a fost pe lista celor 24 de actriţe nominalizate pentru acest premiu UNITER.

Melania Ursu s-a născut în 16 iunie 1940, la Sibiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1961. Din anul 1979 joacă pe scena Teatrului Naţional din Cluj. De-a lungul carierei artistice Melania Ursu a obţinut mai multe premii în domeniul artelor dramatice. În anul 2002 a fost distinsă cu Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler. Melania Ursu este şi cadru didactic la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj.Principesa Margareta şi Principele Radu au asistat la gala UNITER desfăşurată, precum în anii precedenţi, sub patronajul Casei Regale a României. Ministrul Culturii şi Patrimoniului, Kelemen Hunor, şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au fost de asemenea prezenţi la eveniment, înmânând trofeele UNITER pentru cel mai bun spectacol, producţiei teatrale de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, „Ultima zi a tinereţii”, în regia lui Yuri Kordonsk, respectiv pentru cea mai bună regie, lui László Bocsárdi, pentru piesa „Caligula” jucată de actorii Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Invitaţi de marcă

Actriţa Jacqueline Bisset, actorul şi regizorul britanic Michael Pennington şi scriitorul Tobias Biancone au fost invitaţii speciali ai acestei ediţii a Galei premiilor UNITER, alături de principele moştenitor al Greciei, Nicolaus, care au decernat o serie de premii laureaţiilor din acest an. Printre personalităţile teatrului românesc prezente de asemenea pe scenă la decernare s-au numărat Marcel Iureş, Mircea Diaconu şi Mariana Mihuţ, laureată cu premiul pentru cea mai bună actriţă în rol pricipal. Momentele de laudatio pentru premiile speciale au fost susţinute, printre alţii, de regizorul clujean Tompa Gabor, actriţa Monica Davidescu şi Alice Georgescu. Regizorului Alexandru Tocilescu i-a fost acordat premiul de excelenţă (in memoriam). Actorul Victor Rebengiuc a evocat în cadrul galei UNITER personalitatea regizorului Liviu Ciulei, căruia i-a fost dedicat un moment special cu această ocazie.

Juriul care a desemnat câştigătorii UNITER pentru anul teatral 2011 a fost format din scenograful Puiu Antemir, actriţa Rodica Negrea şi criticii Ion Cazaban, Mircea Morariu şi Ludmila Patlanjoglu.

Lista premiilor acordate în cadrul celei de a XX-a gale UNITER

Premiul pentru cel mai bun spectacol: „Ultima zi a tinereţii”, după Tadeusz Konwicki, regia Yuri Kordonsky (Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu)
Premiul pentru cea mai bună regie: László Bocsárdi, pentru „Caligula”, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Sorin Leoveanu, pentru rolul titular din spectacolul „Caligula” la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova
Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Mariana Mihuţ, pentru rolul bunicii din spectacolul „Îngropaţi-mă pe după plintă”, la Teatrul Bulandra din Bucureşti
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Cornel Scripcaru, pentru rolul Pavel Kirillici Lebedev, din spectacolul „Ivanov”, de la Teatrul Bulandra, Bucureşti.
Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Ana Ioana Macaria, pentru rolul Nastenka, din spectacolul „Însemnările unui necunoscut”, la Teatrul Bulandra din Bucureşti.
Premiul pentru cea mai bună scenografie: Nikola Toromanov, pentru scenografia spectacolului „Vizita bătrânei doamne”, la Teatrul Naţional Bucureşti.
Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Shylock”, de Gareth Armstrong, regia artistică Răzvan Popa, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune
Premiul pentru cel mai bun debut: Raluca Vermeşan, pentru rolul Helen din spectacolul „XXL”, la Teatrul Act din Bucureşti

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă – in memoriam Alexandru Tocilescu
Premiul pentru întreaga activitate – Valer Dellakeza (actor), Melania Ursu (actriţă), Cristian Hadji-Culea (regizor), Judit Dobre-Kothay (scenografie) şi Ştefan Oprea (critică şi istorie literară)
Premiul special pentru muzică de teatru – Arpad Konczei
Premiul special pentru teatru de copii – Anca Zamfirescu
Premiul special pentru teatru de păpuşi – Liviu Steciuc

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2011: „Ultimul pact”, de Oana Maria Cajal
Premiu special pentru critică de teatru – Monica Andronescu
Premiul British Council – Emil Boroghină
Premiul special al preşedintelui UNITER: medicului Sandu Mihai Cociaşu
Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu

Related posts

Leave a Comment