Actorul Marin Moraru, Premiul de Excelență la TIFF 2015

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să îl (re)vadă pe actor alături de alti doi monştri sacri ai ecranului românesc, Toma Caragiu și Octavian Cotescu, într-unul dintre cele mai remarcabile roluri ale sale, în comedia “Operațiunea Monstrul”(1976), regizată de Manole Marcus, după scenariul lui Titus Popovici. Proiecția specială, în prezența lui Marin Moraru, va avea loc sâmbătă, 6 iunie, ora 14h15, la Cinema Arta.

“Monstru sacru”

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937, la București. După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) „I.L.Caragiale” în 1961, sub îndrumarea lui Dinu Cocea, tânărul actor Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Tineretului timp de trei ani, apoi la Teatrul de Comedie și Bulandra. Cariera în film și-a început-o în 1966, cu “Haiducii”, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea și Colea Răutu. Actorul a devenit foarte popular în România anilor ’70 și ’80, când a avut roluri importante în filme precum “Actorul și sălbaticii” (regia de Manole Marcus), dar şi în “Concurs”, “Faleze de nisip”, “Filip cel bun” în ragia lui Dan Pița, “Chirița în Iași” (regia Mircea Drăgan sau in ” Cuibul de viespi” regizat de Horea Popescu.

Din 1971, Marin Moraru joacă pe scena Teatrului Național din București, având însă o prezenţă activă pe marele ecran, în peste 20 de filme. Timp de șase ani, a predat actoria la IATC. Însă în 1980 renuţă la catedră pentru a se dedica scenei teatrale, la Naţionalul bucureştean, unde din 2002 este societar de onoare, dar și cinematografiei. A dat viaţă unor personaje îndelung aplaudate în spectacole celebre, în regia unor nume de marcă din teatrul şi filmul românesc, precum Mihai Măniuțiu, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Ion Cojar, Alexandru Dabija, Sanda Manu, Radu Beligan.

În 2002, Marin Moraru a apărut, alături de Mathieu Kassovitz, Marcel Iureș și Horațiu Mălăele în cunoscul film “Amen” a lui Costa Gavras, intrat în competiția pentru Ursul de Aur la Berlin și câștigător al unui premiu César pentru scenariu. În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, primind astfel recunoașterea industriei cinematografice din România.

Related posts

Leave a Comment