Acord al Departamentului de Stat al SUA pentru o posibilă vânzare de rachete Patriot către România

Patriot este un sistem de apărare de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră. Subiectul a fost discutat, miercuri, şi de ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, care s-a întâlnit cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, transmite RFI România.

Departamentul american de Stat şi-a dat acordul pentru o posibilă vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România.

Sistemul va presupune inclusiv un suport tehnic şi echipamente – iar costul a fost estimat la 3,9 miliarde de dolari, a anunţat la rândul său o agenţie a Pentagonului.

 

Defense Security Cooperation Agency a precizat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme de apărare antirachetă Patriot, potrivit News.ro

.          

Solicitarea include, între altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente de testare, piese de schimb şi servicii de suport tehnic şi logistic.

 

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră. 

 

Principalii contractori vor fi două companii din Massachusetts şi Texas.  Implementarea acordului presupune mai mulţi paşi. De exemplu, 30 de reprezentanţi ai Guvernului american şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor vor trebui să vină în România pentru a se ocupa de instalarea echipamentelor, de verificarea sistemului şi de instruirea personalului.

 

Potrivit agenţiei, România va folosi sistemul Patriot pentru a întări apărarea propriului teritoriu şi pentru a preveni şi descuraja ameninţările regionale. Totodată agenţia Pentagonului menţionează că o astfel de achiziţie va proteja aliaţii NATO care adesea se antrenează la noi în ţară.     

 

În acelaşi timp sunt date asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune.  Aşadar, departamentul american de stat a aprobat această posibilă tranzacţie, iar mai departe a fost notificat şi Congreul , care are o lună la dispoziţie pentru a-şi spune punctul de vedere. 

 

Notificarea este solicitată prin lege şi nu înseamnă că achiziţia a fost finalizată. Încă din aprilie, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă spunea că România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot pentru apărarea spaţiului aerian al României.

 

Citiţi mai mult AICI

 

Related posts

Leave a Comment