Academicianul Ioan-Aurel Pop a devenit Comandor al Ordinului Militar de România

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a devenit azi Comandor al Ordinului Militar de România. Este vorba de o asociație înființată de fostul șef al Contrainformațiilor Militare, colonelul în rezervă Andrei Constantin.Această organizație profesională a militarilor în rezervă și în retragere a atras și un mare număr de personalități ale vieții civile și academice. Ea este, de asemenea, recunoscută de reprezentanții NATO și de cei ai Uniunii Europene.

Din Consiliul Ordinului Militar de România fac parte personalități precum fostul președinte al Academiei Române, profesorul Ionel Haiduc, care a făcut, de altfel, și laudatio la acordarea distincției pentru rectorul Ioan-Aurel Pop, sau academicianul Dinu C. Giurescu.

În discursul său de recepție, academicianul Ioan-Aurel Pop a făcut elogiul patriotismului. El a făcut referire la un document medieval din 1547, în care doi comisari ai Regelui Ferdinand de Habsburg al Ungariei, care cercetaseră starea Maramureșului, făceau referire la nemulțumirile românilor maramureșeni legate de starea pădurilor și a munților Maramureșului. Cei doi comisari recomandau tratarea cu mare atenție a plângerilor românilor maramureșeni și avertizau că, altfel, maramureșenii ar putea să se unească cu Moldova, în condițiile în care ei sunt de aceeași limbă și de aceeași religie cu moldovenii.

La ceremonie au participat profesorul universitar Adrian Ivan, șeful Departamentului de Istorie Contemporană și Relații Internaționale a Universității Babeș-Bolyai, directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Leonard Horvath, deputații Adrian Oros, Mircea Irimie și Ioan Moldovan, fostul senator Șerban Rădulescu, fostul deputat Mircia Giurgiu, consilierul județean Emil Bogdan sau directoarea școlii și grădiniței cu predare în limba germană Kinderland, Olimpia Turcu.

Related posts

Leave a Comment