A început ”licitația” pentru șefia Consiliului Județean Cluj. PNL și PSD încearcă să facă oferte de nerefuzat UDMR

Rezultatele alegerilor locale din 5 iunie au adus o victorie înșelătoare a PNL în bătălia pentru Consiliul Județean Cluj. Liberalii au câștigat 18 din cele 37 de mandate județene. PSD a obținut doar 12, iar UDMR a câștigat 7 mandate. Însă, deși a câștigat alegerile la urne, PNL poate pierde șefia Consiliului Județean la masa negocierilor. Împreună, PSD și UDMR pot forma majoritatea în deliberativul județean, chiar dacă această majoritate înseamnă doar un vot.Noua lege electorală prevede că președintele și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean vor fi aleși prin votul consilierilor. Pentru a-și asigura alianța cu UDMR, atât PNL, cât și PSD încearcă să facă formațiunii politice a maghiarilor oferte de nerefuzat.

Potrivit unor surse politice, PNL oferă UDMR un post de vicepreședinte al Consiliului Județean, postul de viceprimar în Cluj-Napoca, postul de viceprimar în Câmpia Turzii, postul de viceprimar în Huedin, precum și posturi de viceprimar în comunele în care PNL și UDMR pot face majoritatea. În mod normal, PNL poate impune singur ambii viceprimari în Cluj-Napoca, însă, din 2004, primarul Emil Boc a oferit unul dintre aceste funcții reprezentanților comunității maghiare. Primarul liberal și-ar dori să facă echipă în continuare cu viceprimarul UDMR Anna Horvath, care a reușit o performanță electorală bună pentru formațiunea sa politică.

În schimb, PSD este dispus să ofere UDMR ambele posturi de vicepreședinte al Consiliului Județean, precum și posturi de viceprimar în muncipiile Dej, Turda și Gherla, dar și în comunele în care PSD și UDMR pot face majoritatea. PSD însă nu poate oferi nimic la nivelul reședinței de județ, iar numărul comunelor controlate de social-democrați este mai mic decât cel al comunelor dominate de liberali.

Ofertele făcute de PNL și PSD vor fi discutate mâine de conducerea centrală a UDMR, care se va întruni la București. Decizia care va fi luată mâine la București ar urma să fie ratificată vineri, la Cluj, unde se va întruni Consiliul Permanent al UDMR.

Related posts

Leave a Comment