Cum ”înverzește” Clujul

Autoritățile din Cluj au anunțat investiții masive în dezvoltarea spațiilor verzi. Consiliul Județean Cluj, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, a adoptat un plan care prevede plantarea unui milion de arbori în județ. Primăria Cluj-Napoca și-a asumat obiectivul de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2030.

Schimbările climatice au devenit o certitudine, dovedită de numeroase studii realizate de cercetătorii clujeni de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, precum și de la Universitatea Babeș-Bolyai. Pentru a reduce impactul acestor schimbări, Consiliul Județean Cluj a anunțat un plan care prevede plantarea a unui milion de arbori.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean, Vákár István, aceste acțiuni trebuie să vizeze mai ales zonele de câmpie, unde există suprafețe foarte mici de pădure. De asemenea, și în Cluj-Napoca există o preocupare pentru dezvoltarea spațiilor verzi. Autoritățile au alocat sume importante pentru amenajarea celui mai mare parc din oraș, Parcul Est, cu o suprafață de 45,5 hectare. Acest parc include și o salbă de lacuri și de bălți, albia pârâului Becaș, precum și zone de stufăriș. Pentru exproprierea terenurilor din zonă, autoritățile au alocat suma de 82 de milioane de lei, la care se adaugă sumele necesare pentru amenajarea parcului. În oraș, există numeroase zone verzi. Așa ar fi Grădina Botanică ”Alexandru Borza”, administrată de Universitatea Babeș-Bolyai, ori Grădina Botanică din campusul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Universitatea Babeș-Bolyai mai administrează Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu”. Există și Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”, amenajat încă din secolul al XIX-lea. Însă în oraș mai există zone verzi, precum Parcul Operei Române, Parcul ”Ion Agârbiceanu”, Baza Sportivă La Terenuri din Mănăștur, Parcul Feroviarilor, Parcul Rozelor și multe altele. De asemenea, au fost amenajate și malurile Someșului Mic. Orașul dispune și de plămâni verzi, precum Pădurea Făget, Pădurea Hoia – Baciu ori noua Pădure a Tineretului, rezultată în urma replantării unor terenuri deteriorate.

Related posts

Leave a Comment