Disneyland a fost primul parc pentru copii deschis de Compania Walt Disney în 1955 și totodată singurul care a fost conceput și construit sub supravegherea lui Walt Disney.
Conceptul pentru Disneyland a început când Walt Disney vizita parcul Griffith din Los Angeles împreună cu fiicele sale Diane și Sharon. În timp ce privea copiii pe carusel, Disney a venit cu ideea unui loc în care adulții și copiii lor să poată merge și să se distreze împreună.
Cea mai veche schiță documentată a planurilor Disney a fost trimisă ca o notă designerului de producție de studio, Dick Kelsey pe 31 august 1948. Inițial a fost denumit „Parcul Mickey Mouse”, pe baza notițelor pe care Disney le-a luat în timpul călătoriei sale împreună cu Ward Kimball la Târgul Căilor Ferate din Chicago în aceeași lună. Era schița unui loc cu atracții precum o stradă principale cu case și plimbări cu vaporașul, similare cu atracțiile pe care le-a vizitat cu opt ani mai devreme.
Când oamenii i-au scris scrisori lui Disney pentru a se interesa de vizitarea studiourilor Walt Disney, el și-a dat seama că un studio de film funcțional avea puțin de oferit fanilor în vizită și a început să promoveze diverse idei despre construirea unui spațiu pentru turiști în apropierea studiourilor Burbank.
Ideile sale au evoluat într-un mic parc de joacă cu o plimbare cu barca și alte zone tematice. Conceptul inițial de parc Mickey Mouse, a fost inițial planificat pentru un teren 3,2 ha la sud, peste Riverside Drive. Pe lângă Greenfield Village și Târgul Căilor Ferate din Chicago, Disney a mai fost inspirat de Grădinile Tivoli din Danemarca, Knott’s Berry Farm, Muzeul Colonial Williamsburg, expoziția Un secol de progres din Chicago (1933-34) și Târgul Mondial din New York din 1939.
Construcția parcului a costat 17 milioane de dolari
Designerii angajați de Walt Disney au început să lucreze la concepte, deși proiectul s-a extins mult mai mult decât permitea terenul. Disney l-a angajat pe Harrison Price de la Institutul de Cercetare Stanford ca să identifice zona potrivită în care să poziționeze parcul tematic planificat pe baza creșterii cererilor.
Pe baza analizei lui Price, Disney a achiziționat 65 ha de plantații de portocali și nuci în Anaheim, la sud-est de Los Angeles, în vecinătatea Orange County. Locul din Burbank ales inițial de Disney găzduiește acum Studiourile de animație Walt Disney și studiourile ABC.
Dificultățile întâlnite la obținerea finanțării l-au determinat pe Disney să găsească noi metode de strângere a fondurilor și a decis să creeze o emisiune numită Disneyland, care a fost difuzată pe canalul ABC. În schimb, televiziunea a fost de acord să ajute la finanțarea parcului.
În primii cinci ani de funcționare, parcul Disneyland a fost deținut de compania Disneyland, Inc., care a fost deținut în comun de Walt Disney Productions, Walt Disney, Western Publishing și ABC. Până în 1960, Producțiile Walt Disney au cumpărat toate celelalte acțiuni, dar parteneriatul a dus deja la o relație de durată cu ABC, care avea să culmineze în cele din urmă cu achiziția de către Compania Walt Disney a întregii companii TV la mijlocul anilor 1990.
Construcția parcului a început pe 16 iulie 1954 și a costat 17 milioane de dolari pentru finalizare (echivalentul a 193 milioane de dolari în 2024) și a fost deschis un an mai târziu. Ruta 101 ( Interstate 5) era în construcție în același timp, chiar la nordul amplasamentului; în pregătirea pentru traficul pe care Disneyland trebuia să-l aducă, au mai fost adăugate încă două benzi pe autostradă înainte ca parcul să fie terminat.
La deschiderea parcului au fost prezenți peste 28.000 de persoane
Disneyland a fost lansat la conferință internațională de presă desfășurată duminică, 17 iulie 1955, care a fost deschisă doar invitaților și presei. Deși au participat 28.000 de persoane la eveniment, doar aproximativ jumătate dintre aceștia erau invitați, restul au achiziționat bilete contrafăcute sau s-au furișat în parc trecând peste gard.
A doua zi, parcul a fost deschis publicului, cu douăzeci de atracții prezente. Evenimentele speciale de duminica au fost televizate la nivel național și relatate de trei dintre prietenii lui Walt Disney de la Hollywood: Art Linkletter, Bob Cummings și Ronald Reagan. ABC a transmis evenimentul în direct, în timpul căruia mulți oaspeți s-au împiedicat de cablurile camerelor de televiziune.
Hrușciov nu a avut voie să viziteze Disneyland
În septembrie 1959, prim-secretarul sovietic Nikita Hrușciov a petrecut treisprezece zile în Statele Unite, cu două cereri: să viziteze Disneyland și să-l cunoască pe John Wayne, una dintre cele mai mari vedete de la Hollywood. Din cauza tensiunii Războiului Rece și a preocupărilor de securitate, lui Hrușciov i s-a refuzat o excursia la Disneyland.
A existat o ușoară controversă cu privire la lipsa angajaților afro-americani. Până în 1963, grupul pentru drepturi civile „Congresul Egalității Rasiale” a avut discuții cu oficialii Disneyland despre angajarea mai multor oameni de culoare. Spre deosebire de alte parcuri de distracție de la acea vreme, Disneyland nu a fost niciodată segregat rasial și a fost deschis tuturor oamenilor din ziua inaugurării.
Disneyland are o participare cumulată mai mare decât orice alt parc tematic din lume, cu peste 700 de milioane de vizite de la deschidere (statistică până în 2021). În 2022, parcul a avut aproximativ 16,9 milioane de vizite, făcându-l al doilea cel mai vizitat parc de distracții din lume în acel an, după Magic Kingdom (regatul fermecat), chiar parcul pe care l-a inspirat.
Foto: Castelul Frumoasei Adormite din parcul Disneyland.
CITEȘTE ȘI:
Cum s-a dezvoltat New Yorkul sub conducerea Olandei și a Angliei
Legăturile pe care le-a avut Frank Sinatra cu mafia italiană
Foarte informativ și numai-bun având în vedere că mâine este ziua copilului. Pentru copiii „mai mari” Disney-ul clasic (cel apărut în America anilor ’40-’70 și la noi în România mult mai târziu) rămâne probabil cea mai bogată și imaginativă culegere de animații. Mulțumim, Andrei!
[…] Cum a devenit Disneyland cel mai popular parc pentru copii […]