Creșterea cailor de rasă renaște în Transilvania. Cei care investesc în creșterea lor sunt, de obicei, oameni cu posibilități materiale mai ridicate. Acești cai sunt crescuți pentru sport, pentru turism, pentru comerț sau, pur și simplu, pentru plăcerea proprietarilor.
În Evul Mediu, țările române erau renumite pentru hergheliile lor. Caii de rasă ajungeau și la curțile regale ale Poloniei, Ungariei sau Cehiei. Însă această tradiție a avut de suferit în perioada comunistă, atunci când foarte mulți cai au fost sacrificați, pur și simplu, pentru că liderii comuniști au decis mecanizarea agriculturii. Au supraviețuit puține dintre herghelii. Însă, după căderea comunismului, creșterea cailor de rasă a renăscut, spune profesorul universitar Iancu Morar, fondatorul spitalului de ecvine din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.
Există și cai sunt crescuți pentru turism. În Transilvania au apărut și herghelii de cai islandezi. Aceștia sunt folosiți mai ales de către cei care vor să învețe tainele călăriei și care petrec mai multe zile la pensiunile care dispun de astfel cai, spune omul de afaceri Andras Albert.
În viitor, caii ar putea fi utilizați pe scară tot mai largă și de către membrii serviciilor de Salvamont, pentru că, astfel, pot ajunge și în zone inaccesibile pentru mașinile de teren sau ATV-uri.