Margareta a României este fiica Regelui Mihai I și a Reginei Ana ai României. S-a născut la un an și câteva săptămâni după ce tatăl său a fost obligat de comuniști să plece în exil. A studiat la școli din Italia, Elveția și Marea Britanie, apoi a absolvit Liceul Francez din Elveția. După bacalaureat, bunica sa, Regina Elena a României, a încurajat-o să studieze la Universitatea din Edinburgh, unde Margareta a României a fost licențiată în Sociologie, Științe Politice și Drept Internațional. A lucrat apoi într-o serie de universități britanice și a participat la un amplu proiect de cercetare derulat de Organizația Mondială a Sănătății.
Din 1983, s-a mutat la Roma și a început să lucreze pentru Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU. A fost implicată în programe internaționale de nutriție și combatere a sărăciei. Din 1986, s-a alăturat echipei Fondului Internațional de Dezvoltare a Agriculturii, în calitate de expert al Națiunilor Unite.
Însă anul 1989 a adus o adevărată primăvară a libertății pentru popoarele oprimate de regimurile comuniste din Europa Centrală și de Est. Cu speranța că va vedea eliberarea României, s-a întors în Elveția, unde a început să lucreze alături de Regele Mihai I. Inițial, au fost eforturi diplomatice pentru a-i convinge pe liderii lumii libere să susțină democratizarea României. Apoi, după căderea comunismului, au fost proiecte de caritate menite să îi ajute pe români.
Margareta a României și sora sa, Sofia a României, au ajuns pentru prima oară pe pământ românesc în 18 ianuarie 1990. Margareta a decis să își dedice tot restul vieții țării sale, pe care o cunoștea doar din poveștile Regelui Mihai I și din rugăciunile în limba română învățate în copilărie.
A creat o fundație regală care își continuă munca și azi și a adus zeci de tone de ajutoare destinate copiilor, bătrânilor și bolnavilor. În 1994, în timpul unei vizite la un orfelinat, l-a cunoscut pe cel care avea să îi devină soț. Principele Radu al României era pe atunci actor și era implicat într-un program de terapie prin artă, destinat orfanilor. Căsătoria lor a avut loc în anul 1996.
Din anul 1997, Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României a devenit Principesă Moștenitoare, după ce Regele Mihai I a modificat Normele Fundamentale ale Familiei Regale, pentru a permite succesiunea și pe linie feminină. Din anul 2007, a primit și titlul de Custode al Coroanei. Acest titlu semnifică faptul că, atâta vreme cât România este republică, există un exil simbolic al Coroanei de Oțel, cel mai puternic însemn al suveranității țării.
Citiți întregul articol pe RFI.ro.
Mulțumim, pentru incurajari !!! Mult SUCCES !