Benito Mussolini s-a născut într-o familie modestă. Mama sa era învăţătoare la ţară, iar tatăl său era un fierar socialist, care îl preţuia foarte mult pe Karl Marx. A terminat cu greu şcoala secundară, din cauza problemelor de disciplină. Tot din cauza acestor probleme, a fost exmatriculat dintr-un liceu al călugărilor salezieni şi a terminat cu greu un liceu public.
Benito Mussolini a plecat în Elveţia în 1902, unde a avut probleme cu poliţia, din cauza încăierărilor la care lua parte. S-a întors în Italia pentru stagiul militar, apoi a plecat în Austro-Ungaria, la Trento, unde a început să lucreze la un ziar socialist.
A promovat idei revizioniste italiene, drept urmare a fost expulzat din Austro-Ungaria. Întors în Italia, a devenit editor al celui mai important ziar socialist, Avanti.
Declanşarea Primului Război Mondial l-a adus în conflict cu socialiştii, care susţineau pacea, în timp ce Benito Mussolini cerea intrarea Italiei în război. Exclus de socialişti, el şi-a înfiinţat propriul său ziar, Poporul Italiei. A fost mobilizat în 1915 şi a servit drept caporal în armata italiană până în 1917, când a fost rănit şi demobilizat.
Întors acasă, a pus bazele Mişcării Fasciste, care promitea restaurarea gloriei Romei antice. A atras rapid foşti combatanţi, care nu îşi găseau rostul după proclamarea păcii. De asemenea, a atras şi sprijinul unor italieni bogaţi, care i-au finanţat partidul.
În octombrie 1922, Benito Mussolini şi-a pierdut speranţa că va câştiga puterea prin mijloace democratice, astfel că a ordonat Marşul asupra Romei.
Mii de fascişti au pornit spre capitala Italiei, decişi să preia puterea. Intimidat, speriat de gândul unui război civil, regele Victor Emanuel al III-lea l-a numit prim-ministru pe Benito Mussolini.
Acesta a instaurat rapid o dictatură dură. S-a proclamat Duce, a confiscat întreaga putere şi a târât Italia în mai multe războaie, precum cel purtat împotriva Etiopiei ori războiul civil din Spania, unde au fost trimişi 70.000 de italieni pentru a lupta de partea dictatorului Franco.
Citeteşte aici despre tragicul sfârlit al lui Mussolini.